La Vanguardia (Català)

El gendre de Trump admet els contactes amb Rússia

Kushner rebutja que es tractés d’una confabulac­ió

- JORDI BARBETA Washington. Correspons­al

Jared Kushner, gendre del president dels Estats Units, que el va nomenar conseller principal, va declarar ahir a porta tancada durant dues hores davant membres del comitè d’Intel·ligència del Senat, que investiga si hi va haver una confabulac­ió de l’equip de campanya de Donald Trump amb els russos per perjudicar Hillary Clinton. En síntesi, Kushner va admetre quatre reunions amb interlocut­ors russos però va negar rotundamen­t que hagués participat en un complot.

“Totes les meves accions van ser apropiades i van formar part del curs normal dels esdevenime­nts d’una campanya molt singular”, va dir Kushner a la Casa Blanca, al acabar la reunió amb els congressis­tes. “No vaig tenir connivènci­a amb els russos –va afegir– ni conec ningú a la campanya que ho hagi fet”.

Kushner va rebutjar la idea que la ingerència russa hagués propiciat la derrota demòcrata en les eleccions, afirmant que el missatge del seu sogre era millor que el de Clinton i que Trump va dur a terme una campanya “més intel·ligent”. Segons la seva opinió, afirmar que Trump va guanyar gràcies a l’ajuda russa “ridiculitz­a els nord-americans que el van votar”.

En la seva declaració pública posterior a la reunió amb els membres del comitè d’Intel·ligència, Kushner no va acceptar preguntes dels periodiste­s, però abans va fer conèixer un informe d’onze pàgines on explica amb tots els ets i uts la seva versió dels seus contactes amb els russos.

El gendre de Trump i membre principal de l’equip de campanya relata quatre contactes amb russos l’any passat. El primer va ser una encaixada amb el llavors ambaixador rus, Sergei Kislyak, abans d’un discurs de Trump a l’abril. El segon va ser en la polèmica reunió amb una advocada russa a la torre Trump de Nova York al juny. El tercer va ser una altra reunió amb Kislyak després de les eleccions, però abans de la presa de possessió de Trump, i el quart va ser la trobada amb el banquer estatal rus Sergey Gorkov, també durant el període del traspàs de poders.

Aquestes reunions ja eren conegudes perquè van ser detectades pels serveis d’Intel·ligència i filtrades a la premsa. Kushner no ho va explicar tot quan es va haver de sotmetre a la verificaci­ó de seguretat com a nou alt càrrec a la Casa Blanca, però va al·legar que van ser distraccio­ns dels seus ajudants.

La declaració de Kushner planteja alguns interrogan­ts i contradicc­ions. Admet que va plantejar a l’ambaixador rus la possibilit­at d’establir un canal de comunicaci­ó directe i segur amb el Kremlin per “parlar de Síria”, però va negar que la seva intenció fos evitar els serveis d’intel·ligència dels EUA. Amb tot, no queda clar que sense ser part encara de l’Administra­ció la llei l’autoritzés a tenir aquests contactes.

De la reunió amb l’advocada russa va dir que només va estar deu minuts a petició de Donald Trump júnior i que desconeixi­a que li haguessin promès al fill del president informació per perjudicar Clinton procedent del Kremlin. També va assegurar que en la reunió amb Gorkov aquest va lamentar la mala relació entre Washington i Moscou, sense entrar a discutir sancions o polítiques concretes. Kushner assegura que tampoc no van parlar de negocis, una versió diametralm­ent oposada a la del mateix banquer.

El gendre de Trump, que passa per ser el membre més influent de l’equip de la Casa Blanca, va plantejar la seva declaració com un punt d’inflexió que, segons el seu parer, hauria de servir per girar full de l’escàndol, però no sembla que els seus desitjos s’hagin de complir. Avui, a diferència d’ahir, haurà de declarar sota jurament i el fiscal especial, Robert Mueller, i els dos comitès del Congrés estan intensific­ant l’activitat fins al punt que el president Trump ha insinuat possibles decisions tan dràstiques com acomiadar Mueller o dictar indults.

“No vaig tenir connivènci­a amb els russos ni conec ningú a la campanya que ho hagi fet”, afirma el familiar

 ?? JACQUELYN MARTIN / AP ?? El conseller presidenci­al Jared Kushner posa a la Casa Blanca després de comparèixe­r davant del Comitè d’Intel·ligència del Senat
JACQUELYN MARTIN / AP El conseller presidenci­al Jared Kushner posa a la Casa Blanca després de comparèixe­r davant del Comitè d’Intel·ligència del Senat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain