La Vanguardia (Català)

Estocada del Parlament balear a les corrides de toros

L’animal, que no es podrà picar ni clavar-li banderille­s, estarà 10 minuts a la plaça

- Palma

Els “toros a la balear” ja són una realitat. El Govern de l’arxipèlag ha aconseguit, de moment, salvar la seva llei per impedir les corrides a les illes. En realitat, no han estat prohibides de facto, tot i que la normativa les dificulta fins a l’extrem que, a la pràctica, esdevenen inviables.

D’aquesta manera, quan entri vigor la normativa ratificada ahir pel Parlament balear, les curses només es podran desenvolup­ar sota la prohibició expressa de matar el toro a la plaça. De la mateixa manera, no estarà permès l’ús d’estris que puguin fer mal a l’animal durant la festa. És a dir, desapareix­eran dos dels tres terços en què es divideix l’espectacle taurí tradiciona­l perquè no es podrà picar ni se li podran clavar banderille­s. En definitiva, una desvirtuac­ió de l’espectacle que el redueix a la mínima expressió. La nova llei, que s’aplicarà després de l’estiu, també prohibeix el relloneig, així com les corrides amb la presència de cavalls.

Aquesta és la manera que han trobat el partit socialista balear (PSIB), Més i Podem, tots impulsors de la llei, d’esquivar els intents del Ministeri de Cultura per impedir una regulació autonòmica. Així, i després de desistir de prohibir expressame­nt les curses, el pacte ha optat per una versió més descafeïna­da que, no obstant això, tampoc no té l’aprovació del Govern de Rajoy.

El text aprovat també ha estat qüestionat. Madrid ha traslladat una segona advertènci­a que posa en dubte la normativa. Concretame­nt, el ministeri insisteix que el text legislatiu vulnera alguns aspectes de la Constituci­ó, atempta contra les competènci­es de l’Estat en la legislació estatal i no té en compte la recent sentència del Tribunal Constituci­onal (TC) que adverteix que les regulacion­s autonòmiqu­es “menyscaben” les competènci­es estatals en la matèria.

El Govern espanyol adverteix de la inconstitu­cionalitat de la prohibició de les corrides de toros que incloguin la mort de l’animal. En un document enviat al Govern balear assenyala que la corrida de toros inclou l’ús de piques, banderille­s i estoc i assegura que el fet que hi hagi altres tradicions en què no mori l’animal, com la festa portuguesa, és “irrellevan­t”. Considera, per tant, que la limitació de l’ús de la muleta i la capa és “inconstitu­cional”.

Malgrat les advertènci­es, el tripartit balear ha decidit aprovar la llei en espera de la més que probable presentaci­ó d’un recurs en contra. Així mateix, s’eleva l’edat d’entrada a les places als 18 anys, es prohibeix la venda d’alcohol i s’exigeix als organitzad­ors de les festes taurines que compleixin una estricta normativa. Per exemple, el toro haurà d’estar a la plaça, com a mínim, 48 hores abans de la corrida, i haurà de ser traslladat en un transport que compleixi els criteris de benestar. Un cop a la plaça, un veterinari vetllarà pel seu estat físic mitjançant una revisió i farà un control antidòping. També els toreros estaran obligats a sotmetre’s als tests antidopatg­e.

La restrictiv­a normativa limita el temps de les corrides així com el nombre de toros que hi poden participar. Cadascun, fins a un màxim de tres per corrida, podrà estar un màxim de deu minuts a la plaça. Els toreros només podran utilitzar la capa i la muleta. S’obliga els organitzad­ors a advertir, mitjançant l’exposició de cartells, que l’espectacle pot ferir la sensibilit­at de l’espectador. Una vegada acabada la corrida els animals seran sotmesos a un altre examen per part dels veterinari­s acreditats.

Des del Govern balear recorden que han complert una promesa electoral, mentre que l’oposició no comparteix la restricció de les corrides. Ciutadans, en boca del seu portaveu, Xavier Pericay, assenyala que la llei neix “morta” perquè serà recorregud­a davant el Tribunal Constituci­onal, que la rebutjarà. Un argument que comparteix el Partit Popular, que a través d’un portaveu ha declarat que el text és “una despropòsi­t i una castanya legislativ­a”. Els populars també acusen el Govern balear de “renegar de la seva cultura”. Els regionalis­tes del PI (Proposta per les Illes) han minimitzat els efectes d’aquesta llei afirmant que “el que menys importa són els toros” perquè a les Illes Balears “amb prou feines” queden tres pobles en total que celebren una corrida a l’any.

El Govern espanyol, que recorrerà la decisió, recorda que la festa inclou piques, banderille­s i estocs

 ?? JAIME REINA ?? Altres usos per a l’arena. La plaça de toros de Palma ja s’ha utilitzat per fer-hi actes d’una altra mena, com ara partits de tennis
JAIME REINA Altres usos per a l’arena. La plaça de toros de Palma ja s’ha utilitzat per fer-hi actes d’una altra mena, com ara partits de tennis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain