La Vanguardia (Català)

La confessió del maltractad­or deixarà per fi de ser un atenuant

Acord polític per prevenir i sancionar els atacs masclistes a les dones i per protegir les víctimes

- CELESTE LÓPEZ Madrid

Han hagut de passar gairebé dues dècades perquè els representa­nts polítics es posessin d’acord per abordar una qüestió de pes, com és l’assassinat de gairebé 900 dones en quinze anys, i subscriure un pacte d’Estat contra la violència masclista.

Es tracta del primer pacte d’Estat que s’aconseguei­x a Espanya des de l’any 2000, quan les forces polítiques van establir les bases del final d’ETA. L’acord per posar fi a la violència masclista preveu unes dues-centes mesures i una dotació pressupost­ària d’uns mil milions per als pròxims cinc anys.

La subcomissi­ó del Congrés creada per redactar un document de consens va donar ahir a la nit el vistiplau al pacte, que serà ratificat en comissió parlamentà­ria divendres vinent. No és un text que agradi a tothom, però sí el que més posicions acosta, i s’espera que ajudi a posar punt final a les agressions masclistes. Tots coincideix­en que el pacte podria haver estat vigent des de fa anys, però ha faltat voluntat política. Ara caldrà esperar que la voluntat política es tradueixi en voluntat real de canvi social.

L’acord preveu un camp d’aplicació molt més ampli del que es va plantejar el 2014. La socialista Elena Valenciano va demanar llavors un gran acord a la ministra Ana Mato, sense resposta d’aquesta. Ara, per primera vegada, la violència de gènere no se circumscri­urà només a l’entorn de la parella sinó que s’ampliarà als atacs a la dona pel fet de ser dona, sigui quin sigui el camp en què tinguin lloc (àmbit laboral, social...). D’aquesta manera, delictes com les violacions, els abusos sexuals o forçar una dona a la prostituci­ó seran considerat­s delictes masclistes. També el tràfic de dones amb finalitats d’explotació sexual i la mutilació femenina.

Aquest és un punt fonamental del pacte que Espanya estava obligada a introduir després de subscriure el conveni d’Istanbul del 2014, i que ha suscitat una forta controvèrs­ia en el si de la subcomissi­ó per el seu encaix en la nor-

AMPLIACIÓ DEL CONCEPTE També són violència masclista les agressions sexuals, el tràfic i la mutilació

CONCRECIÓ L’acord preveu unes 200 mesures i un pressupost de mil milions per a cinc anys

ma vigent. Al final, la llei del 2004 no serà derogada, com demanaven alguns grups (entre els quals, Podem), i sí reformada, amb disposicio­ns addicional­s per incloure els nous delictes de violència de gènere.

Durant mesos, els representa­nts dels partits han escoltat els experts i han elaborat les seves pròpies propostes. La idea d’alguns que el pacte no entrés en massa detalls (el cas del PP) va provocar la irada reacció de la resta, que considerav­a que el document havia de ser “molt més que un document d’intencions”, com explica la diputada socialista Ángeles Álvarez. Fins a tres vegades s’ha hagut de demanar una prolongaci­ó dels treballs d’una subcomissi­ó que en diversos moments ha estat a punt d’abandonar la recerca del pacte.

L’última vegada va ser divendres passat, quan el portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, va donar per feta l’aprovació d’un text que encara estava en fase d’estudi. Les ànsies del PP d’informar sobre el primer pacte de legislatur­a, símbol de la voluntat de diàleg del Govern, gairebé malmet l’acord. Això, i la coincidènc­ia en el temps de la declaració del president del Govern, Mariano Rajoy, com a testimoni sobre el cas del presumpte finançamen­t irregular del seu partit. Alguns portaveus estaven molt molestos per l’ús polític que s’estava fent de l’aprovació del document.

Però, al final, va arribar l’acord, acompanyat del compromís d’aportació d’uns 1.000 milions d’euros en cinc anys (el financer ha estat un altre escull important). Un text de 70 pàgines i unes 200 mesures, la majoria tècniques, que inclouen la voluntat de posar fi a la violència masclista, aquella que està emparada en la dominació masculina i en la cosificaci­ó de la dona, segons assenyalen els autors del document, entre els quals hi ha representa­nts de tots els partits.

S’acabarà realment la violència masclista? Els experts consideren que l’acord subscrit és un primer pas, que després ha de materialit­zar-se en el tràmit parlamenta­ri posterior al setembre. “És un pacte tardà i desenfocat que recull les mesures que des de diferents àmbits, com el judicial o policial, s’han anat assenyalan­t, però que ha d’anar dirigit a transforma­r la realitat. Si no és així, no resultarà efectiu”, indica Miguel Lorente, forense especialis­ta en violència de gènere de la Universita­t de Granada. “Cada any 60 homes nous surten de la normalitat i del dia a dia i maten les seves parelles o exparelles. Això no és un problema puntual sinó un problema social que cal combatre des de l’arrel”, apunta.

En aquest punt és clau tot el que fa referència a l’educació. Segons el text aprovat, la cultura en igualtat i contra el masclisme s’inclourà en totes les etapes de l’educació, encara que sense especifica­r ni la manera ni la forma. O la implicació dels profession­als sanitaris en la prevenció de la violència de gènere a través de cribratges, ja que està constatat que el cent per cent de les dones que pateixen violència de gènere passen per les consultes dels metges.

El text inclou mesures sobre formació a tots els profession­als implicats, més protecció i ajuts a les víctimes i especial atenció als menors, tant econòmica com psicològic­a. Perquè prevenir és la clau, però no es pot oblidar l’atenció a les víctimes, indiquen experts que han participat en la subcomissi­ó.

 ??  ?? Per aturar la violència masclista, els partits polítics han aconseguit el primer pacte d’Estat que se subscriu a Espanya des de l’any 2000
Per aturar la violència masclista, els partits polítics han aconseguit el primer pacte d’Estat que se subscriu a Espanya des de l’any 2000
 ??  ??
 ?? TETRA IMAGES - JAMIE GRILL / GETTY ??
TETRA IMAGES - JAMIE GRILL / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain