La Vanguardia (Català)

Claveguere­s de l’Estat

-

Kepa Aulestia repassa l’actualitat política: “Fins i tot la conclusió compartida per tots els grups menys el PP que al Ministeri de l’Interior es va organitzar una ‘policia política’ recorre al mal menor des del moment en què els integrants de la comissió d’investigac­ió no requereixe­n la intervenci­ó de la Fiscalia davant tan greu imputació parlamentà­ria”.

La gran paradoxa política del moment que travessa el país és que la fragmentac­ió partidària no ha aconseguit atenuar la inclinació dels qui tenen el poder a comportar-se com si aquest fos absolut. Els auguris que la pluralitat d’opcions donaria pas a un temps de transacció inexorable no s’han complert més que davant qüestions nímies. La capacitat de control parlamenta­ri davant els actes i omissions de governs en minoria no s’ha fet notar ni tan sols davant l’arbitrarie­tat. Ni els partits governants s’han avingut a renunciar a les seves intencions inicials –només ho han fet quan no els ha quedat cap altre remei– ni les formacions d’oposició s’han mostrat especialme­nt interessad­es en polítiques de consens. De manera que els excessos o les mancances d’uns són fets servir diàriament com a argument justificat­iu dels excessos o les mancances dels altres, i viceversa.

Tot això respon a molt diverses causes, que tenen a veure amb raons de conjuntura, amb el caràcter eminentmen­t reactiu de la política partidària –especialme­nt quan es presenta una narrativa identitàri­a–, o amb caracterís­tiques pròpies del nostre sistema i de la nostra cultura democràtic­a. Però hi ha un aspecte que tendeix a passar inadvertit; és el domini absolut que el mal menor exerceix sobre la percepció ciutadana del moment polític. Fenomen sobre el qual tots els partits elaboren intuïtivam­ent les seves respective­s estratègie­s i operen amb les seves tàctiques de saló.

El mal menor no seria una cosa dolenta si la seva presència no fos tan aclaparado­ra, perquè en petites dosis representa el que tota societat necessita d’actitud escèptica i de visió pragmàtica sobre la cosa pública. Però quan el mal menor ho envaeix tot acaba adotzenant el país, retallant el seu esperit crític i imposant un clima de permissivi­tat on el que es troba a faltar és el retret social. El mal menor no és el valor oposat al bé més important, entès com un absolut dogmàtic, sinó que es tracta precisamen­t del seu còmplice més fidel. Perquè quan tot és admès com a mal menor, el que s’afavoreix és que algú imposi el seu particular bé més important.

No és casual que en el temps anunciat per al diàleg assistim a diversos processos de depuració al si de diferents opcions partidàrie­s. El bé més important d’uns quants s’obre pas gràcies a què li cedeix el mal menor al qual s’apunta la majoria dels ciutadans. Com tampoc no és casual que proliferin manifestac­ions públiques desfermade­s, inconseqüe­nts o risibles, que no atenen cap altre escrutini que el dels incondicio­nals. El mal menor resta importànci­a a tot el que no sigui un bé més gran, sectari per naturalesa. Esclar que cadascú perdona només als seus, els accepta com són o volen aparentar ser. Però la indulgènci­a es fa plena per la generalitz­ació d’aquells perdons particular­s. A mesura que la corrupció s’instal·la al paisatge quotidià, donant lloc a espais i seccions informativ­es propis, la implicació dels governants passa a ser el mal menor sobre el qual s’assenta el bé més important del seu poder. Mariano Rajoy encarnaria l’un i l’altre. Per la seva part, la gestió fora de la llei de les aspiracion­s independen­tistes, opaca i excloent, apareix també com aquest mal menor que la mala consciènci­a de molts transferei­x, erròniamen­t o interessad­ament, a la CUP. L’anunciada retirada del president Puigdemont actuaria com a causa exculpatòr­ia pel seu desprès afany. Fins i tot la conclusió compartida per tots els grups menys el PP que al Ministeri de l’Interior es va organitzar una “policia política” recorre al mal menor des del moment en què els integrants de la comissió d’investigac­ió no requereixe­n la intervenci­ó de la Fiscalia davant tan greu imputació parlamentà­ria.

El domini cultural del mal menor dona la mesura d’una societat poc exigent i sotmesa al dictat polític partidari. Les enquestes que recullen alts graus d’indignació no es reflecteix­en després en el comportame­nt electoral, perquè hi juga el tamís del mal menor. Així és com els partits no se senten concernits més que per la

No parlem del valor oposat al bé més important, sinó que es tracta precisamen­t del seu còmplice més fidel

seva necessitat d’assegurar-se la pervivènci­a. No necessiten oferir alternativ­es viables, ni demostrar-se disposats al canvi més enllà de la retòrica de la campanya permanent. El mal menor és l’amortidor a què els ciutadans recorrem per defugir opcions més compromese­s i al qual la política oficialitz­ada acudeix per eludir altres obligacion­s. El mal menor és l’immens buit compartit que ho permet tot, una cosa i la seva contrària. Que obliga a plantejar-nos quant de toxicitat allotja la societat líquida, la societat gasosa.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain