La Vanguardia (Català)

Abdulhamit Gul

MINISTRE DE JUSTÍCIA DE TURQUIA

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Fa sis dies que Abdulhamit Gul (40) es va fer càrrec de la cartera de Justícia, de la qual depenen els pocs jutges que no han estat purgats per Erdogan i que ahir van fer seure al banc dels acusats 17 periodiste­s de Chumhuriye­t, diari opositor.

La Turquia de Recep Tayyip Erdogan va celebrar ahir a la seva manera el dia de la Premsa, amb el qual tradiciona­lment es commemora el final de la censura a l’imperi Otomà. Ho va fer fent seure al banc dels acusats disset periodiste­s i empleats del diari crític Cumhuriyet, sota l’acusació de “col·laborar amb organitzac­ions terroriste­s”. Tots els encartats fa entre set i nou mesos que estan privats de llibertat, onze d’ells en presó preventiva i sis en arrest domiciliar­i. Per la seva part, l’antic cap de redacció Can Dündar, fugit a Alemanya, serà jutjat com a pròfug.

En suport de tots ells, un nombrós grup de simpatitza­nts es va concentrar al matí davant la redacció de Cumhuriyet a Istanbul, abans de marxar cap al jutjat sota el lema “el periodisme no és cap delicte”. Diversos sindicats i organitzac­ions per la llibertat de premsa consideren un afront que cent seixanta profession­als dels mitjans es trobin virtualmen­t emmordassa­ts a Turquia.

Per als acusats que al llarg d’aquesta setmana declararan davant el jutge, el fiscal sol·licita entre set i quaranta-tres anys de presó, per suposada col·laboració amb organitzac­ions com el PKK kurd, l’ultraesque­rrà i residual DHKP-C i, principalm­ent, el moviment Hizmet de l’imam Fetulah Gülen, protegit pels Estats Units.

“Aquest diari a l’únic a què es dedica és a fer periodisme”, declarava ahir el patró de Cumhuriyet, Akin Atalay. Entre els acusats es troba també el seu director en cap, Murat Sabuncu i fins i tot el caricaturi­sta del diari, Musa Kart, a més d’un famós opinant, Kadri Gürsel, les columnes del qual apareixen en blanc totes les setmanes.

Cal dir que les proves de l’acusació semblen dèbils, malgrat la seva extensió de 324 pàgines. En alguns casos es redueixen a haver rebut trucades d’usuaris del sistema d’encriptaci­ó ByLock, utilitzat per la trama de Gülen, que segons el fiscal, “hauria aconseguit el control de Cumhuriyet”. Una cosa sorprenent, tenint en compte que aquest diari feia vint anys que denunciava la infiltraci­ó de Gülen, mentre Erdogan –i d’altres abans que ell– es feien el desentès. Només a partir de finals del 2013, quan es trenca la col·laboració entre els dos “islamistes moderats”, passa el primer a ser considerat públicamen­t com a “terrorista”.

Les contradicc­ions arriben fins al punt de tenir entre reixes Ahmet Sik, un periodista que fa un lustre va passar un any a la presó precisamen­t per escriure un llibre de denúncia de Fetulah Gülen, L’exèrcit de l’imam, la publicació del qual va ser llavors prohibida.

Cumhuriyet (República), diari fundat pel pare de la Turquia moderna, Mustafà Kemal Atatürk, és un referent de l’esquerra turca, delmada pels precedents cops d’Estat i avui molt minori- tària. Encara que només conté una pàgina d’informació internacio­nal, el món està aquesta setmana atent a la seva sort. A diferència de dotzenes de publicacio­ns relacionad­es amb els gülenistes o el moviment kurd, Cumhuriyet no ha estat clausurat i ha continuat publicant-se malgrat la minva de personal, els 17 rostres del qual il·lustren cada matí un racó de la portada.

No és el cas, per exemple, del que va ser el diari més venut de Turquia, Zaman, controlat per Gülen, conspirado­r que veuen darrere de l’intent de cop d’Estat de fa un any no només Erdogan, sinó també periodiste­s imputats com Dündar. Aquest últim ja va ser condemnat a cinc anys de presó el 2016, per haver filtrat secrets de la guerra bruta a Síria que atemptaven contra “la seguretat de l’Estat”.

Encara que hi continua havent mitjans potents que cautelosam­ent donen suport a l’oposició, l’AKP d’Erdogan ara és majoritari als quioscos, gràcies a les adquisicio­ns mediàtique­s dels seus aliats en grups de defensa, petroliere­s o constructo­res que pugnen per adjudicaci­ons.

CAPÇALERA HISTÒRICA El periòdic crític està acusat de ser un òrgan del moviment Gülen

REPRESSIÓ Uns 160 periodiste­s estan detinguts, tot un atemptat a la llibertat d’expressió

 ??  ??
 ?? OZAN KOSE / AFP ?? Una manifestac­ió per la llibertat de premsa va donar suport ahir als acusats del diari Cumhuriyet
OZAN KOSE / AFP Una manifestac­ió per la llibertat de premsa va donar suport ahir als acusats del diari Cumhuriyet

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain