La Vanguardia (Català)

Fanatisme terrorista

Més de 20 morts en l’atemptat contra un autobús de funcionari­s

- KABUL Agències

Un atac suïcida contra un autobús que transporta­va funcionari­s del Ministeri de Mines provoca la mort a una vintena de persones al seu pas per un barri de la comunitat hazara (xiïta) de Kabul.

L’activitat bèl·lica dels talibans està posant a prova la capacitat del Govern afganès de controlar el seu país. Un atac suïcida contra un autobús que transporta­va funcionari­s del Ministeri de Mines va provocar la mort a una vintena de persones (la xifra varia segons les fonts) al seu pas per un barri de la comunitat hazara. Aquest grup xiïta ja va ser atacat durament fa un any per l’autodenomi­nat Estat Islàmic.

La vigília, com a colofó a una sèrie d’enfrontame­nts amb l’exèrcit afganès, els talibans van aconseguir el control del districte de Tayuara, a la província de Ghor, al centre del país. Allà van morir 35 civils, encara que els talibans van acusar l’exèrcit afganès o dels EUA d’haver bombardeja­t per via aèria l’hospital en el qual van morir pacients, metges i altres civils.

L’atac d’ahir, reivindica­t pels talibans en el seu compte de Twitter, també va deixar una quarantena de ferits, va indicar el portaveu de la presidènci­a, Shah Hussain Murtazaui. Segons la versió dels atacants, els ocupants de l’autobús eren membres dels serveis d’informació i havien causat 37 morts.

Els atacs dels dos últims dies es produeixen menys de dos mesos després que un altre atemptat amb un camió carregat d’explosius provoqués la mort a 150 persones i en ferís més de 300.

L’autobús contra el qual va xocar el suïcida va quedar reduït a la carcassa i completame­nt calcinat, com la majoria dels cadàvers, fet que dificultav­a la identifica­ció de les víctimes.

L’explosió es va produir poc abans de les set del matí, hora local, autèntica hora punta en un barri molt animat en el qual hi ha molts gimnasos, universita­ts, comerços i grans salons que els afganesos es disputen per celebrar casaments.

Segons l’antic cap dels serveis secrets Amrullah Salih, es tractava d’un atemptat oportunist­a, malgrat que l’atac es va produir davant la casa d’un diputat xiïta.

Un altre kamikaze talibà atempta contra la policia pakistanes­a a Lahore i provoca la mort de 26 persones

Per a Salih, l’objectiu inicial era una manifestac­ió de hazares desconvoca­da a última hora de diumenge.

La comunitat hazara, una minoria xiïta d’uns tres milions d’habitants, commemorav­a ahir el primer aniversari de l’atemptat contra una manifestac­ió del seu moviment Llum que va provocar 84 morts i més de 300 ferits. Els hazara, marginats des de fa segles, constituei­xen una de les comunitats més obertes del país.

El seu veí Pakistan, acusat de donar empara als talibans, va patir ahir a les seves carns l’acció d’aquest grup radical. Vint-i-sis persones, segons l’última xifra oficial, van morir a Lahore, la capital cultural del país, per una explosió registrada en un mercat freqüentad­íssim del sud de la ciutat.

L’atemptat va ser perpetrat per un kamikaze del moviment talibà pakistanès TTP amb una moto convertida en bomba “per matar desenes de policies”, va declarar un portaveu del TTP en un comunicat enviat als mitjans locals.

La intenciona­litat dels terroriste­s confirmava així les primeres sospites de la policia, que va perdre deu agents en l’atac. Les autoritats havien fet un gran desplegame­nt de policies per fer fora els venedors sense permís.

 ?? WAKIL KOHSAR / AFP ?? Les sabates són el primer que perd la víctima d’un atemptat amb camió bomba com el d’ahir a Kabul
WAKIL KOHSAR / AFP Les sabates són el primer que perd la víctima d’un atemptat amb camió bomba com el d’ahir a Kabul

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain