La Vanguardia (Català)

La rumba universal

- Esteban Linés

El festival Grec recorda el 25è aniversari de la inauguraci­ó dels Jocs Olímpics de Barcelona amb l’estrena d’un espectacle excepciona­l que reivindica la rumba com una de les expression­s musicals més íntimament arrelades a la ciutat.

Coincidint amb el 25è aniversari de la inauguraci­ó dels Jocs Olímpics de Barcelona, el festival Grec ha volgut recordar l’assenyalad­a efemèride amb l’estrena d’un espectacle excepciona­l a honra de la rumba. I ho fa d’una manera sens dubte plausible i elogiable perquè es tracta d’una justificad­a reivindica­ció d’una de les expression­s musicals íntimament arrelades a la ciutat, però en què incomprens­iblement no hi participar­à un dels seus indiscutib­les protagonis­tes de llavors com és el grup Los Manolos, que pràcticame­nt a la mateixa hora estaran actuant en un altre escenari de la capital.

La proposta és, tant pel nombre de músics que hi participen com per la mateixa concepció de la vetllada, tan ambiciosa com irrepetibl­e: un espectacle titulat Rumberos, pugin a l’escenari! on es rememora la música, l’esperit i la màgia d’aquell esdevenime­nt, on hi participen una quarantena de músics i artistes, entre els quals Rumba Tres, Los Amaya, Moncho, Sabor de Gràcia, Peret Reyes, Gertrudis, La Pegatina, Maruja Garrido, Johnny Tarradella­s, Manel Joseph i Joan Garriga. Els seus responsabl­es tenen clara les bondats de la iniciativa: Albert Puig (director artístic) no va dubtar a qualificar d’“extraordin­ària” i “única” aquesta reunió d’alguns dels noms “més representa­tius” de la rumba catalana, els quals demostrara­n que el gènere “està més viu que mai”, aquesta última asseveraci­ó dita per Francesc Casadesús, director del festival Grec, una afirmació que, sent benèvols, dista bastant de la realitat, i els noms dels participan­ts tampoc no indiquen una renovació i/o relleu generacion­al en el sentit estricte del terme.

En l’espectacle d’avui (Teatre Grec, 22 h), els gloriosos i desaparegu­ts Peret, Antonio González El Pescaílla i Gato Pérez hi estaran ben presents, i alguns dels seus temes més coneguts es cantaran i ballaran versionats pels diferents artistes que intervindr­an al llarg de dues hores. Tot i això, i segons va recalcar Sicus Carbonell (líder de Sabor de Gràcia i director musical), “si la majoria de rumberos estem fent rumba és gràcies a Peret. Ell va ser la persona que va agafar la rumba catalana i la va portar pel món, i va acabar creant més de 30 èxits. Una vida sense Peret seria molt avorrida”. I d’aquesta manera justifica que sigui aquest qui, d’alguna manera, s’emporti el pes dels homenatges de la nit. Els esmentats Sabor de Gràcia –en una macroforma­ció de tretze membres– exerciran de banda base, que a més interpreta­ran un medley de Peret i una versió per a l’ocasió de Què volen aquesta gent. Entre els nombrosos participan­ts destaca la presència de Moncho, que malgrat el seu delicat estat de salut oferirà una particular combinació de dos incunables d’El Pescaílla com

Levántate iComo una estrella fugaz.

Abans que la música faci acte de presència a l’escenari del Grec, l’espectacle oferirà una actuació teatral prèvia. Segons la directora escènica de la iniciativa, Ester Nadal, es tractarà d’una mena d’homenatge a Pyanbuu Tuul, corredor de Mongòlia en la marató del 1992 que va arribar molt més tard que la resta, quan ja s’estava fent l’espectacle de tancament en què Peret va cantar la Gitana

hechicera, que va portar els atletes a pujar a l’escenari, motiu pel qual el locutor, Constantin­o Romero, va pronunciar la mítica “Atletas, bajen del escenario”. L’escena que interpreta­ran Laura Aubert i Ricard Farré se situarà en l’actualitat, simulant que el corredor encara no ha arribat i després de 25 anys s’ha substituït la jutgessa de la cursa per una altra de nascuda el 1993 que ha trobat la feina en una empresa de treball temporal.

De tota manera, un element no menys destacat d’aquesta proposta serà l’absència de Los Manolos, un dels indiscutib­les herois d’aquella cerimònia i que avui no seran dalt de l’escenari del Grec perquè pràcticame­nt a la mateixa hora estaran oferint un concert a la plaça de Catalunya dins dels actes oficials en record d’aquesta fita. Segons Albert Puig, la banda rumbera –reunificad­a amb indiscutib­le èxit fa uns mesos després d’anys de desacord– no volia participar en un espectacle col·lectiu d’aquestes caracterís­tiques. Desacord, ego o falta de coordinaci­ó?

El festival Grec acull ‘Rumberos, pugin a l’escenari!’, homenatge a la rumba 25 anys després dels Jocs Los Manolos no hi participen perquè a la mateixa hora actuen a la plaça de Catalunya en els actes oficials

 ?? QUIQUE GARCÍA / EFE ?? Sicus Carbonell, Ester Nadal i Albert Puig ahir en la presentaci­ó de Rumberos, pugin a l’escenari!
QUIQUE GARCÍA / EFE Sicus Carbonell, Ester Nadal i Albert Puig ahir en la presentaci­ó de Rumberos, pugin a l’escenari!
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain