La Vanguardia (Català)

Israel i Jordània rebaixen la tensió després de la violència dels últims dies

Tel Aviv retira els detectors de metalls i Amman allibera el guarda de seguretat

- HENRIQUE CYMERMAN BENARROCH Jerusalem. Correspons­al

Jordània i Israel van rebaixar ahir la tensió diplomàtic­a originada per la instal·lació de detectors de metalls en l’accés a l’esplanada de les Mesquites, un enfrontame­nt que es va veure agreujat per l’incident viscut a l’ambaixada israeliana a Amman, on diumenge passat un guarda de seguretat israelià es va refugiar desprès de disparar i matar dos jordans, un d’ells menor d’edat.

Amb pocs minuts de diferència, Israel va anunciar la retirada dels controls de seguretat a l’esplanada de les Mesquites, i Jordània per la seva part permetia la tornada al seu país de la delegació israeliana, inclòs el guarda de seguretat acusat del doble crim. Unes decisions que, molt probableme­nt, formin part d’un acord entre els dos països per rebaixar les tensions.

Jordània custodia l’esplanada de les Mesquites, tercer lloc sagrat de l’islam, després de la Meca i Medina, i que també és el lloc més sagrat del judaisme perquè allà se situen els temples bíblics.

Israel va decidir col·locar els arcs de metall en l’accés al recinte després que el passat dia 14 dos palestins disparessi­n i matessin dos policies israelians. Ahir a la nit va anunciar la seva retirada per reemplaçar-los per alguna mena de “sofisticad­a tecnologia”, segons declaracio­ns del Govern israelià a AP.

El Govern de Netanyahu, segons diversos analistes, no va avaluar les conseqüènc­ies d’instal·lar els detectors de metalls i ara li costa trobar una sortida.

L’incident d’Amman va agreujar encara més la tensió. La versió israeliana dels fets identifica l’agressor com un jove de 17 anys, d’origen palestí, fuster de professió. Pel que sembla, estava instal·lant uns mobles en un apartament llogat per l’ambaixada israeliana quan va clavar un tornavís a l’esquena i el pit al guarda de seguretat israelià, que va resultar ferit lleu. L’agent es va defensar amb la seva arma. Va obrir foc contra l’adolescent, identifica­t com Mohamed Zakaria al Yauaudeh, que va morir allà mateix. Les bales també van tocar el propietari de l’immoble, que va morir poc després.

L’agent es va refugiar en l’ambaixada. Israel insisteix que té credencial diplomàtic­a i que està protegit per la convenció de Viena. Jordània, tot i això, no té clara la seva immunitat i està decidida a no deixar-lo anar sense abans interrogar-lo. La policia va envoltar els accessos a l’ambaixada, on hi havia uns altres 30 diplomàtic­s israelians retinguts.

Israel afirma que el jove atacant simpatitza­va amb Hamàs. Netanyahu va prometre que faria tot el possible per treure’ls d’Amman. La retirada dels arcs de seguretat a l’esplanada de les Mesquites sembla que ha estat la solució. Jordània ha recuperat així la seva preeminènc­ia al recinte i ha permès la sortida de l’agent sense portar més enllà la investigac­ió del succés.

Un destacat ministre israelià va declarar que “no dubtem que (el jove mort) era un terrorista que va intentar assassinar un israelià. Els jordans ho saben, però utilitzen aquest incident com a part de la crisi de l’esplanada”.

Avi Gabia, nou líder de l’oposició laborista, ha criticat amb duresa Netanyahu en el marc del debat parlamenta­ri que ha seguit a la moció de censura contra el seu Govern.“Vam alliberar Jerusalem fa 50 anys –ha dit– i ens hem arreglat fins ara sense detectors, que converteix­en un conflicte nacional en un conflicte religiós”.

El rei jordà Abdallah va expressar aquest cap de setmana la seva indignació per la tíbia resposta dels països àrabs a la crisi de l’esplanada. Considera que l’Aràbia Saudita, Egipte, Emirats i el Marroc haurien d’haver criticat amb duresa la instal·lació dels detectors de metalls, que, segons el seu parer, afecten l’statu quo al recinte.

Israel ho nega, i diu que només es tractava d’una mesura de seguretat. Els palestins, tot i això, opinen que és una estratègia per dominar els accessos.

Amman, custòdia del tercer lloc sagrat de l’islam, s’oposava als arcs de control que va instal·lar Israel

 ?? AHMAD ABDO / EFE ?? La policia jordana bloqueja els accessos a l’ambaixada israeliana a Amman, on s’ha refugiat el guarda de seguretat que busquen
AHMAD ABDO / EFE La policia jordana bloqueja els accessos a l’ambaixada israeliana a Amman, on s’ha refugiat el guarda de seguretat que busquen

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain