La Vanguardia (Català)

Erdogan reafirma el suport a Qatar davant l’Aràbia Saudita

- DOHA Redacció i agències

El president turc, Recep T. Erdogan, va reiterar ahir a Qatar que no deixarà caure al petit regne del golf Pèrsic, aïllat des del 5 de juny per l’Aràbia Saudita, Egipte, la Unió dels Emirats Àrabs i Bahrain. Al finalitzar una gira de dos dies per la regió, va insistir que l’única sortida a la crisi és el diàleg. En aquest sentit, va aplaudir la mediació que està realitzant l’emir de Kuwait.

Erdogan es va entrevista­r diumenge amb el rei Salman a Jiddah i després, a Kuwait, amb l’emir AlSabah. Ahir al matí va aterrar a Doha. El va rebre l’emir Al-Thani, que li va oferir un dinar. Les declaracio­ns, recollides per l’agència oficial qatariana, van ser protocol·làries. El missatge d’Erdogan, tot i això, va quedar molt clar. Turquia, com ha demostrat des del 5 de juny, no deixarà caure Qatar. Els seus vaixells i avions proveiran l’emirat, que pateix el bloqueig de les rutes aèries i terrestres, la qual cosa ha suposat un seriós revés al proveïment de productes frescos.

La pressió perquè Qatar sotmeti la seva agenda diplomàtic­a al diktat de la casa dels Saud no ha donat resultat. Fins ara, Doha no ha cedit a cap de les demandes de l’Aràbia Saudita, que exigeix el tancament de la cadena de televisió Al-Jazira i també de la base militar que Turquia té des de fa un any a Qatar.

L’emir Al-Thani, en un discurs televisat –el primer des de l’inici de la crisi–, va reafirmar divendres passat la seva voluntat de diàleg, però sense ingerèncie­s en la seva sobirania.

L’Aràbia Saudita acusa Qatar de donar suport al terrorisme gihadista.

El president turc defensa la mediació de Kuwait i deixa clar que Doha no cedirà a les demandes saudites

En un comunicat conjunt, Al-Thani i Erdogan van insistir que lluiten “contra el terrorisme i l’extremisme en totes les seves formes i maneres de finançamen­t”.

El fons de la crisi, tot i això, és la bona sintonia diplomàtic­a entre Doha i Teheran. Els EUA, l’any passat, mentre negociaven l’acord nuclear amb l’Iran, necessitav­en que Qatar fos una de les portes per les quals la república islàmica tornés a la comunitat internacio­nal. L’Aràbia Saudita sempre s’ha oposat a aquest acord, que amenaça la seva hegemonia regional. Israel està de la seva banda i també el president dels EUA, Donald Trump.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain