La Vanguardia (Català)

A la BBC el sexe sí que importa

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

La primera ministra britànica Theresa May cobra, després d’apujarse el sou, 170.000 euros a l’any, els membres del gabinet com Boris Johnson (Exteriors) o David Davis (encarregat de les negociacio­ns del Brexit) li trepitgen els talons amb salaris de 160.000 euros, mentre els diputats han de viure amb 80.000. Però tot això són quantitats insignific­ants en comparació amb el que ingressen les estrelles de la BBC com el discjòquei Chris Evans (dos milions i mig), o l’exfutbolis­ta del Barça i presentado­r esportiu Gary Lineker (dos milions).

Es podria argumentar que ho fan molt millor que May i els seus ministres (per a la qual cosa no fa falta un gran esforç), i que a més la seva cotització la dicten les lleis del mercat. Però l’escàndol no està en la quantia dels seus sous, comparable­s als que paguen les cadenes privades, sinó en el fet que a la BBC els salaris dels homes són molt superiors als de les dones, la qual cosa s’ha sabut perquè el Govern ha obligat a divulgar tots aquells que superin el que guanya la primera ministra. I s’ha descobert que a la radiotelev­isió pública es desemborse­n autèntique­s fortunes. I que el sexe importa molt, sobretot a l’hora de pagar.

La dona més ben pagada és Claudia Winleman, que presenta la versió anglesa de Vine a ballar. I encara que posa al banc 600.000 euros al mes, que no està del tot malament, només ocupa el novè lloc de la llista de les estrelles de la BBC per ordre d’ingressos, darrere, per exemple, dels periodiste­s dels serveis informatiu­s John Humphreys i Huw Edwards. Al Regne Unit dirigir un telenotíci­es és una feina molt, però que molt ben remunerada. Una altra cosa és ser assistent de producció, en aquest cas cobres poc més de dos mil euros i no et dona ni per llogar un pis en la bombolla immobiliàr­ia de la capital. A tot estirar, una habitació.

Un grup de quaranta personalit­ats femenines de la corporació han escrit una carta oberta denunciant el que consideren discrimina­ció de gènere, a més d’una injustícia. La primera ministra May i el líder de l’oposició, Jeremy Corbyn, els han expressat el seu suport. I el director de la tele pública, John Hall (que al seu torn supera també la barrera del mig milió d’euros anuals), els ha promès “fer alguna cosa” l’any 2020. Com que existeix un límit al que la BBC pot invertir legalment en salaris (1.300 milions d’euros), l’única fórmula possible és treure diners als homes, o substituir per dones aquells homes els contractes dels quals vencin d’aquí a llavors. Però faci el que faci s’exposa a demandes judicials.

Als britànics, en plena austeritat i amb el poder adquisitiu de les famílies de classe mitjana i treballado­ra cada vegada més reduït pel Brexit, els famosos i no tan famosos milionaris de la BBC no els fan massa pena. I menys encara els presentado­rs i periodiste­s que tenen agents que negocien els seus salaris com si es tractés de futboliste­s. Però encara així els ha xocat la discrimina­ció sexual , i sobretot l’ètnica. En la llista dels cent més ben pagats només hi ha tres representa­nts de minories.

Moltes dones cobren menys que els homes per la mateixa feina, ja sigui en el cinema o en els consells d’administra­ció de les grans empreses. Però així com el Govern no vol o no pot regular el que passa al sector privat, en el públic són figues d’un altre paner. I la BBC obté els quatre mil milions d’euros anuals del seu pressupost (dels quals més d’una quarta part dedica a salaris) d’un impost que en forma de llicència anual paguen totes les llars pel fet de tenir un televisor, una ràdio o un ordinador amb capacitat per baixar i reproduir els seus programes.

La BBC comet la seva dosi d’errors, i no tot el que semblen flors i violes és tan bo com ho pinten. Però darrere de les crítiques de tot tipus que rep (la majoria sobre el seu contingut i la presumpta oposició al Brexit) hi ha una campanya del magnat de les comunicaci­ons Rupert Murdoch i el seu exèrcit d’aliats per soscavar-la, i si és possible tancar-la, a fi que la seva cadena privada Sky tingui una prominènci­a més important.

Potser per parar una mica el cop, la BBC ha anunciat que el pròxim Doctor Who serà una dona, Jodie Whittaker.

La radiotelev­isió pública només podrà apujar els sous femenins baixant els masculins

 ?? DAN KITWOOD / GETTY ?? El salari més alt. Chris Evans (a baix), un discjòquei, és l’estrella més ben pagada de la BBC, amb un sou anual
de 2,5 milions d’euros
DAN KITWOOD / GETTY El salari més alt. Chris Evans (a baix), un discjòquei, és l’estrella més ben pagada de la BBC, amb un sou anual de 2,5 milions d’euros
 ??  ?? La cadena paga molt més
els homes que les dones,
i els blancs que les minories
ètniques
La cadena paga molt més els homes que les dones, i els blancs que les minories ètniques

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain