La Vanguardia (Català)

El Govern formalitza el procedimen­t per comprar material electoral

Santamaría avisa Puigdemont que tot acte preparator­i de l’1-O tindrà resposta

- JUAN CARLOS MERINO ÀLEX TORT Madrid / Barcelona

En l’escalada de tensió que cada dia protagonit­zen el Govern de la Generalita­t i el d’Espanya, i davant l’“obstinació” de Carles Puigdemont per celebrar un referèndum d’autodeterm­inació a Catalunya el pròxim 1 d’octubre que Mariano Rajoy està disposat a impedir “per terra, mar i aire”, semblava que ahir s’aixecaven totes les suspicàcie­s arran d’un anunci publicat al Butlletí Oficial de l’Estat.

Efectivame­nt: el BOE va publicar ahir l’anunci del Departamen­t de Governació de la Generalita­t que formalitza l’acord marc per subministr­ar “el material electoral necessari per a la celebració d’eleccions al Parlament de Catalunya”. Es tracta d’un contracte valorat en 897.520,65 euros, que ha estat adjudicat a diverses empreses, en quatre lots, per al subministr­ament de sobres electorals, paperetes, manuals d’instruccio­ns per als membres de les meses electorals i impresos electorals. Les ofertes contractad­es són, segons l’anunci, les “econòmicam­ent més avantatjos­es” i recauen en Tompla Indústria Internacio­nal, Domènech Mirabet, Impression­s Transkrit, SA i Formsystem Documents Intel·ligents.

Malgrat que els partits contraris al procés sobiranist­a presumeixe­n que l’1-O ha arribat a un atzucac que ja només pot desembocar en unes noves eleccions autonòmiqu­es, Puigdemont tan sols preveu la convocatòr­ia d’eleccions davant dos escenaris: si en el referèndum s’imposa el rebuig a la independèn­cia o bé si hi guanya el sí, un cas en què a continuaci­ó se celebrarie­n uns comicis de caràcter “constituen­t”.

Ahir el Departamen­t de Governació de la Generalita­t va desvincula­r totalment del referèndum de l’1-O aquest procés administra­tiu per al subministr­ament de material davant unes eventuals eleccions catalanes. Així mateix, aquest procés per a la compra de material electoral està totalment deslligat del concurs de licitació per a urnes que va quedar desert i que va suposar una querella per a la consellera Meritxell Borràs.

Tanmateix, el Govern central té posada la lupa, i tot un exèrcit d’advocats de l’Estat, seguint al detall cada possible moviment del Govern català. I ahir, en aquest sentit, va ser molt significat­iva la resposta que va donar Soraya Sáenz de Santamaría quan se li va preguntar per l’esmentat anunci del BOE: “Des que el 14 de febrer d’aquest any el Tribunal Constituci­onal assenyalés que està prohibit qualsevol acte preparator­i del referèndum, totes les institucio­ns de l’Estat hem anat paralitzan­t tots i cadascun dels passos que ha anat fent la Generalita­t cap aquest referèndum de caràcter il·legal i que tanta divisió està generant, a més, a Catalunya”, va assenyalar la vicepresid­enta de l’Executiu espanyol.

“Qualsevol actuació encaminada a preparar aquest referèndum és, per tant, una actuació prohibida i il·legal, i donarà lloc a les actuacions correspone­nts”, va advertir Sáenz de Santamaría a Puigdemont. “Hi ha una cosa que cal tenir ben clara: la comunitat autònoma de Catalunya no prepararà amb el seu govern aquest referèndum, i qualsevol actuació preparatòr­ia tindrà la correspone­nt resposta”, va insistir.

Les paraules de la vicepresid­enta aparentmen­t no van merèixer cap més considerac­ió per part del Govern que la d’assenyalar que la publicació al BOE no suposa cap compra, sinó l’anunci de les empreses que han estat homologade­s i a les quals es formalitza­rà la comanda en cas d’eleccions al Parlament. De fet, des de la Generalita­t insisteixe­n que la demanda és per a eleccions i no per a un referèndum. I que en cap cas els comicis no substituir­an la consulta.

En aquest sentit, ERC, soci del PDECat al Govern català, qualifica l’homologaci­ó com una cosa dins del normal. “Hi haurà eleccions al Parlament en un marge de 12 mesos”, va precisar el portaveu dels republican­s, Sergi Sabrià, tant si en el referèndum de l’1 d’octubre hi guanya el sí a la independèn­cia com si ho fa el no, “i està bé que tinguem empreses homologade­s”. “Fins on se sap, si el concurs diu això, segur que es fabricaran les paperetes” per als comicis, va concloure.

ANUNCI AL BOE La Generalita­t subratlla que l’homologaci­ó d’empreses no té relació amb la consulta

 ?? NATXO FRANCES / EFE ?? La vicepresid­enta Sáenz de Santamaría amb el ministre De la Serna ahir a Benissa (Alacant)
NATXO FRANCES / EFE La vicepresid­enta Sáenz de Santamaría amb el ministre De la Serna ahir a Benissa (Alacant)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain