La Vanguardia (Català)

L’oposició saluda els nous controls de les despeses de la Generalita­t

El PP demanarà empara al TC per la reforma del reglament, i el PSC ho sospesa

- RAÚL MONTILLA Barcelona

Tot i que a parer de Ciutadans la mesura arriba tard i segons el PSC l’important, sobretot, és recuperar el diàleg, les dues formacions van mostrar ahir el seu beneplàcit davant el nou control setmanal que, des de divendres vinent, exercirà el Govern central sobre els comptes de la Generalita­t.

Els dos partits –i també, com no podria ser de cap altra manera, el PP de Catalunya– fan costat a una mesura que vol garantir que no es produeix cap despesa relacionad­a amb el referèndum, sota pena que el Govern català es quedi sense els diners procedents del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA).

“Ens sembla una bona mesura controlar el que s’està fent amb els diners dels catalans en aquest moment”, va manifestar el portaveu adjunt de Ciutadans al Parlament, Fernando de Páramo, que, això sí, va puntualitz­ar que el Govern central hauria d’haver actuat abans en aquesta línia. “Arriba tard”, va matisar.

Per la seva banda, el secretari d’Organitzac­ió del PSC, Salvador Illa, va assegurar després de la reunió de la permanent de l’executiva que els socialiste­s catalans veuen “apropiat” aquest control en el context actual. “Totes les mesures per prevenir les actuacions il·legals de la Generalita­t ens semblen correctes”, va apuntar Illa, alhora que va recordar que l’“aplicació estricta de la llei” no solucionar­à la qüestió catalana. “Diem sí a l’aplicació de la llei, sí a mesures que evitin la vulneració de la llei i també un sí rotund a fer propostes per desbloquej­ar la situació”, va afegir.

“Tenim l’absoluta seguretat que el Govern d’Espanya no permetrà que ningú no celebri un referèndum a Catalunya per separar-nos de la resta d’Espanya”, va assegurar el president del PP català, Xavier García Albiol, en una compareixe­nça davant els mitjans de comunicaci­ó en què també va anunciar que presentarà un recurs d’empara davant el Tribunal Constituci­onal per frenar la reforma del reglament del Parlament.

La modificaci­ó, impulsada per Junts pel Sí i la CUP, i que està previst que es voti durant el ple d’aquesta setmana –previsible­ment demà–, té per objectiu permetre l’aprovació expressa de les “lleis de desconnexi­ó”, començant per la del mateix referèndum. El nou reglament permetria la tramitació de lleis per lectura única: és a dir, que es puguin aprovar en un únic ple, sense que hagin de passar pel debat a la totalitat ni per comissió, perquè els grups en debatin les esmenes, ni tampoc pel debat final.

“Pretenen canviar les regles de joc a mig partit”, va manifestar Albiol, que va acusar els partits independen­tistes de perpetrar una “cacicada” i de “fer trampes” vulnerant els drets dels diputats de l’oposició –principal argument amb què sustenten el recurs d’empara–. Segons el dirigent popular, el nou reglament conduiria Catalunya cap a un “parlamenta­risme més propi d’estats totalitari­s que de democràcie­s parlamentà­ries”.

Els diputats del PSC decidiran avui si també presenten un recurs d’empara similar al dels populars, un fet que ahir no es descartava al quarter general dels socialiste­s catalans; més aviat al contrari. El PSC ja va portar la reforma del reglament dels partits independen­tistes al Consell de Garanties Estatutàri­es, que va dictaminar que utilitzar aquest mecanisme per aprovar en un sol dia les lleis de desconnexi­ó vulnera l’Estatut i la Constituci­ó.

Per la seva banda, Ciutadans també va recordar la seva oposició frontal a una modificaci­ó del reglament que Fernando de Páramo va qualificar de “salvatjada parlamentà­ria”.

Ciutadans celebra la fiscalitza­ció dels comptes del Govern, però lamenta que “arriba tard”

 ?? JÚLIA PÉREZ / ACN ?? Garcia Albiol compareixe­nt ahir davant els mitjans de comunicaci­ó
JÚLIA PÉREZ / ACN Garcia Albiol compareixe­nt ahir davant els mitjans de comunicaci­ó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain