La Vanguardia (Català)

El PSOE defensa el federalism­e asimètric tot i els recels de Díaz

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

“Tot federalism­e és, per naturalesa, asimètric”, defensen en el nou PSOE de Pedro Sánchez. I és que hi ha debats que no acaben mai, al PSOE, nou o vell. Sánchez aposta ara per un federalism­e que veu Espanya com una nació de nacions, dins del caràcter plurinacio­nal de l’Estat que va assumir tot el PSOE en el seu 39è congrés federal del mes passat, malgrat que algunes federacion­s s’ho continuen mirant amb un recel notable. Singularme­nt, la federació de Susana Díaz, que el cap de setmana vinent revalidarà el càrrec de líder dels socialiste­s andalusos i continua sense voler sentir a parlar de plurinacio­nalitats o asimetries territoria­ls.

Però, una vegada reobert el debat, el valencià Ximo Puig defensa un federalism­e asimètric, Díaz només preveu un federalism­e cooperatiu sobre la base de la igualtat i la solidarita­t interterri­torial, i els socialiste­s balears de Francina Armengol aposten ara per una “federació d’illes”...

Ahir hi va haver un altre xoc públic entre dirigents socialiste­s després que el secretari de relacions institucio­nals de Ferraz, el sevillà Alfonso Gómez de Celis, declarés a l’ABC que “el PSOE d’Andalusia dona suport al cent per cent a la plurinacio­nalitat d’Espanya”. “Tot el PSOE d’Andalusia serà al cent per cent darrere del que va significar la defensa del 28 de febrer, tan vigent avui com llavors”, li va replicar el secretari d’organitzac­ió andalús, Juan Cornejo, amb referència al referèndum del 1980, en què Andalusia va votar la seva autonomia plena. També va assegurar que el seu únic referent, en el debat territoria­l, és la declaració de Granada del 2013, on no es parla de plurinacio­nalitat. “Estic segur que Cornejo també té com a referència les resolucion­s del 39è congrés del PSOE, on expressame­nt diu que Espanya és un Estat plurinacio­nal”, li va respondre després Gómez de Celis.

El secretari d’organitzac­ió del PSOE, el valencià José Luis Ábalos, va rebutjar ahir “algunes ocurrèncie­s” i va concloure: “Algunes coses que es plantegen és no entendre el model federal”. En ple estira-i-arronsa, Sánchez es retrobarà amb Díaz aquest diumenge a Sevilla.

Dirigents de Ferraz i del PSOE andalús pugnen al voltant del caràcter plurinacio­nal de l’Estat que ha definit Sánchez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain