La Vanguardia (Català)

Rajoy parlarà de Gürtel “amb la millor disposició”

La vicepresid­enta veu la declaració com “una obligació”

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

El Govern espanyol i el PSOE van començar ahir, 48 hores abans, la prova de força que implicarà la declaració del president, Mariano Rajoy, davant l’Audiència Nacional. Rajoy compareixe­rà demà en el judici sobre la primera etapa de la trama Gürtel per ser interrogat com a testimoni enmig d’una gran expectació mediàtica. Estan acreditats 312 periodiste­s de 83 mitjans de comunicaci­ó. És la primera vegada que un president del Govern espanyol en actiu presta declaració en una vista oral.

El foc granejat entre Executiu i oposició va començar ahir en forma de declaracio­ns creuades sobre el significat de la compareixe­nça de Rajoy, a requerimen­t dels jutges, i sobre l’abast de les seves responsabi­litats. Des de l’àrea del PP, partit i Govern es van referir a l’assumpte amb grans diferèncie­s de fons i de forma. L’Executiu va prioritzar el to institucio­nal, i el PP va optar pels atacs al PSOE, estimant que no l’anima cap afany de justícia, sinó de desgastar els populars en general i Rajoy en particular. El secretari d’organitzac­ió del PSOE, José Luis Ábalos, va exigir al seu torn al president que digui “la veritat” durant la seva declaració, perquè ell ja era a Gènova, la seu central del PP, quan van tenir lloc els fets, i li devia ser “molt difícil no veure certes coses” que van passar.

Per la vicepresid­enta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, el més rellevant és que el president acudirà a l’Audiència Nacional “amb la millor disposició”. La vicepresid­enta va respondre així a una pregunta que li plantejava si l’Executiu està preocupat per la citació judicial de Rajoy. Sáenz de Santamaría va contestar que “en absolut”, i va afegir que “qualsevol espanyol sap que ha de col·laborar amb la justícia, i col·laborar en qualitat de testimoni és una obligació de tots els espanyols a què tots hem d’accedir amb la millor disposició”. I això –va dir com a conclusió– és el que farà Rajoy.

El coordinado­r general del PP, Fernando Martínez-Maillo, va afirmar al seu torn sobre l’estat d’ànim del president que “feia temps que no el veia tan tranquil”. I immediatam­ent va esmolar el discurs per afegir que Rajoy afronta amb “absoluta normalitat” una compareixe­nça que, en el fons, és per respondre a advocats que actuen “al dictat del PSOE”.

Martínez-Maillo al·ludia en aquests termes a l’Associació d’Advocats Demòcrates per Europa (Adade), que exerceix l’acció popular i que va demanar la citació de Rajoy com a testimoni perquè declari davant el tribunal que jutja la primera etapa de la trama Gürtel, correspone­nt al període 19992005. Albert Rivera (Cs) va demanar al seu torn a Rajoy que expliqui en la seva declaració si coneixia la corrupció que hi havia al PP, si va formar part de la trama i si va obtenir algun benefici econòmic.

 ?? CURTO DE LA TORRE / AFP / ARXIU ?? Rajoy al congrés del PP
CURTO DE LA TORRE / AFP / ARXIU Rajoy al congrés del PP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain