La Vanguardia (Català)

Una altra corrupció

- Fernando Ónega

Li pregunto a un empresari com és de certa la llegenda urbana que diu que estan fent fora els treballado­rs més grans per contractar joves sense experiènci­a però molt més barats. L’empresari em respon que no és cap novetat, sembla mentida que siguis periodista, això ho fan des de fa molt de temps. “Només volia que m’ho confirmess­is, perquè acabo de llegir que els nous aturats són gent de més de 40 anys”, li replico, una mica avergonyit. I l’empresari em confessa que a ell li dol, aquesta política laboral, però que seria ximple i perdria competitiv­itat si no aprofités les oportunita­ts que li ofereix la llei. “Al cap i a la fi, tots ens beneficiem: els ocupadors, que aprofitem millor la recuperaci­ó; els joves, que accedeixen abans a un lloc de treball, i tota la societat, que té més cotitzador­s a la Seguretat Social. Pensa que per cada persona gran menys en plantilla jo puc contractar dos joves”.

I, a més a més, afegeix aquest cronista, sense el destorb de la fixesa, que comença a ser una cosa antiga, gairebé franquista, que frena les perspectiv­es de futur d’un empresari modern i innovador. Per això s’estan firmant milions de contractes, però el 90 per cent són temporals. Ja ho havia dit Felipe González quan va fer la primera reforma laboral que va provocar una vaga general: el que els importa als joves és tenir feina, no com sigui, aquesta feina, és a dir, més val treballar un mes que no treballar-ne cap, que és una manera de tranquil·litzar la consciènci­a i tenir content el Fons Monetari Internacio­nal.

Així s’està poblant Espanya de treballado­rs low cost. El meu interlocut­or hi trobaria la justificac­ió: “Però són treballado­rs, escolta, i ens beneficiem tots: el jove, que troba una oportunita­t; els seus pares, que deixen d’estar angoixats per ell, i tota la societat, que evita una revolta social”. Aquí el qui no es conforma és perquè no vol. Aquest cronista es queda pensant si aquella filosofia, ja imperant, ja inamovible, no serà cap altra forma de corrupció. Aprofitar la llei per enriquir-se, contractan­t a baix preu i amb perjudici d’altres, ha de tenir alguna cosa de corrupció. Però perfectame­nt legal, només faltaria.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain