La Vanguardia (Català)

La llista i la vida

- Jordi Amat

Fa només 30 anys que Jordi Oliva, picant pedra, elabora una llista. Ha fet feina a Àvila o a Salamanca, a arxius militars i registres civils. Conec pocs investigad­ors amb una vocació tan despresa com aquest professor de secundària. Si el Centre d’Història Contemporà­nia té diners per ajudar-lo amb l’estada, millor. Si no, quan ha calgut, ell mateix s’ho ha pagat de la seva butxaca. El projecte de recerca, posat en marxa a mitjans de la dècada dels 80, potser sigui, de fet, el motor de la seva vida. La idea inicial va ser del seu mestre Josep Benet i fa molt de temps que Oliva la coordina. Hi han participat, com a mínim, 150 historiado­rs. Primer encara es podia tirar de la memòria oral; així ell va fer la seva feina pionera sobre la comarca de la Segarra. Ara, el gruix de la feina només pot progressar als arxius.

Objectiu: establir una llista, tan exhaustiva com sigui possible, dels morts i desaparegu­ts catalans com a conseqüènc­ia de la Guerra Civil. Morts a un i altre bàndol. A la rereguarda, als camps de reclusió de l’exili. Tots els morts. No s’estableixe­n diferèncie­s. No hi ha bons i dolents. Homes i dones. Nom, cognoms, dia i lloc de defunció. En tenen fitxats 53.493. A la llista, per afegir-hi, alguns milers més.

Ara, Oliva ha passat tres setmanes a Salamanca. M’explica que la collita no ha estat tan fecunda com altres vegades. Un dia, per exemple, va obrir 50 caixes. I poca cosa. Tota una jornada de treball per sumar 12 noms a la base de dades del cost humà de la guerra. Però això ja ho té, la recerca dura. Fa progressar el coneixemen­t a poc a poc, assumint que sovint només s’avança amb la silenciosa meticulosi­tat d’una formiga. Es clar que un nom nou, només un, salva un individu de la nebulosa de l’oblit. Així la llista de la seva vida pren sentit. La investigac­ió continua oberta, però travessa un moment crític: hi ha qui exigeix que a canvi de res li sigui lliurada tota la llista. La demanda sembla que l’empararia la llei de Transparèn­cia. Els tècnics no saben ben bé què dir. Convindria, per respecte als investigad­ors, que l’administra­ció vetllés per la propietat intel·lectual d’una recerca feta per generacion­s d’historiado­rs.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain