La Vanguardia (Català)

La violència familiar colpeja les dones amb transtorn mental

El 75% de les que tenen una malaltia greu han estat maltractad­es a casa

- MAYTE RIUS Barcelona

La federació d’Euskadi d’associacio­ns de familiars i persones amb malaltia mental (Fedeafes) ha fet públic un estudi sobre aquest col·lectiu amb perspectiv­a de gènere que reflecteix una crua realitat: tres de cada quatre dones amb algun trastorn psíquic greu han estat víctimes de violència en l’àmbit familiar al llarg de la seva vida, i el 80% de les que han tingut una relació sentimenta­l han estat maltractad­es pels seus companys. La forma d’abús més freqüent és el psicològic, seguit del físic i, en últim lloc, el sexual, i el maltractad­or més freqüent és la parella, seguit del pare.

Les xifres es refereixen a persones amb diagnòstic­s d’esquizofrè­nia, psicosi, trastorns de personalit­at, alcoholism­e, drogoaddic­ció, trastorn bipolar o altres diagnòstic­s limitadors, i són fruit de la combinació dels dos únics estudis quantitati­us sobre el tema que hi ha a Espanya –la tesi de J.C. González Cases i la investigac­ió de, entre d’altres, la psiquiatra Cristina Polo Usaola– i la investigac­ió qualitativ­a duta a terme per Fedeafes parlant amb afectades i amb profession­als que atenen dones amb malaltia mental o víctimes de violència de gènere. “Hi ha molt poques dades sobre el tema a Espanya, però les conclusion­s coincideix­en amb els estudis quantitati­us a escala internacio­nal: el risc de patir maltractam­ent es multiplica per tres, per quatre o per cinc quan la dona té un trastorn psíquic”, comenta Alicia García Santos, consultora i investigad­ora en igualtat de gènere i responsabl­e de l’estudi fet a Euskadi.

I apunta les raons d’aquest increment de vulnerabil­itat: “Quan hi ha una forta dependènci­a per a les activitats bàsiques s’incrementa el risc de violència, i també quan no es tenen recursos econòmics propis, com els passa a moltes d’aquestes dones; en segon lloc, si una persona amb trastorns verbalitza que és objecte de violència, es tendeix a no creure-la i no rep suport; i l’estigma de la malaltia fa que siguin persones amb poca participac­ió social, aïllades, i amb poc suport personal, cosa que facilita el camí del maltractad­or”. En aquest sentit, assenyala que la màxima vulnerabil­itat arriba quan s’agreuja la malaltia, moment que el maltractad­or sol aprofitar.

García Santos subratlla que més enllà de la forta vinculació entre trastorns psíquics i violència, el que ha posat de manifest la seva investigac­ió és que es tracta d’un fenomen que passa desaperceb­ut i no rep prou atenció per part dels qui atenen aquestes dones. “En el 50% dels casos en què la dona estava patint violència en el moment present, el psiquiatre o el psicòleg que tracta la seva malaltia no ho sabia; i és representa­tiu el cas d’una dona amb esquizofrè­nia que després de deu anys sent tractada pel mateix psiquiatre, quan li va explicar que havia patit abusos sexuals de petita, a ell el va agafar per sorpresa”, explica.

Subratlla que el vincle entre malaltia mental i violència, a més de ser molt intens, es visibilitz­a de tres maneres diferents: molt sovint la violència és al darrere de l’origen de la malaltia –el 26% de dones amb malaltia mental havien patit abusos sexuals de petites–; el fet de tenir un trastorn mental incrementa el risc de patir violència en la parella o en la família; i el fet de patir violència agreuja la simptomato­logia que provoca la malaltia mental.

Per això és necessari, diu García Santos, que els profession­als que atenen aquestes dones posin el focus en aquest problema. I des de Fedeafes han elaborat una guia amb recomanaci­ons per als profession­als. “Per a les dones amb malaltia mental la vivència de la violència és una cosa habitual i no tenen problemes per parlar-ne quan entenen que estan en un entorn segur que no les jutja; els qui treballen amb elles, doncs, haurien d’abordar aquest tema de manera sistemàtic­a, primer indirectam­ent preguntant com són les relacions familiars o de parella, com resolen les discussion­s, explorant si hi ha tensió o por, i en funció d’aquestes pistes, si sospiten alguna cosa, continuar investigan­t sobre el tema”, indica.

HOMES VIOLENTS La parella en primer lloc, i després el pare, són els principals abusadors

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain