La Vanguardia (Català)

Els pares de Charlie Gard renuncien a la batalla legal per mantenir-lo viu

El metge nord-americà que oferia un tractament diu que “ja és massa tard”

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

Els pares del nadó Charlie Gard, víctima d’una rara malaltia genètica anomenada síndrome d’esgotament mitocondri­al, han abandonat la batalla legal per mantenir el seu fill amb vida gràcies a l’ajuda d’un respirador artificial. El nen va ser traslladat ahir a la unitat de cures pal·liatives del Great Ormond Street Hospital perquè rebi una “mort digna”.

Chris Gard (empleat de Correus) i Connie Yates (treballado­ra social dedicada a l’atenció de persones amb dificultat­s d’aprenentat­ge) ahir van llançar finalment la tovallola quan un metge nordameric­à, que havia plantejat la possibilit­at d’un tractament experiment­al per a en Charlie, va retirar l’oferiment després de rebre els últims escàners del cervell del pacient. “Ja és massa tard –va dir als pares–. L’oportunita­t ha passat”.

A més de despertar l’interès de l’opinió pública de tot el món, el cas Gard ha plantejat un intens debat social i ètic a la Gran Bretanya, i ha donat peu a manifestac­ions davant del Tribunal Suprem (High Court) per part de grups provida, que s’oposen també a l’avortament. Després de l’anunci, alguns dels seus integrants, amb pancartes i samarretes que indicaven clarament la seva filosofia, van atacar els jutges i metges del Great Ormond Street Hospital que es van resistir a continuar prolongant artificial­ment l’existència del nen. “Vergonya us hauria de fer, la culpa i la responsabi­litat són vostres”, va comentar una enfurismad­a activista.

“El nostre dolç, meravellós i innocent Charlie desgraciad­ament no podrà celebrar el seu primer aniversari –van comentar els seus pares a la premsa–. Deixar-lo morir és la decisió més dura que hem pres en la nostra vida. L’únic que volíem era donar-li una oportunita­t, però s’ha perdut massa temps, i ja no hi ha res a fer”.

Visiblemen­t emocionats, Connie Yates i Chris Gard van qualificar el seu nen com “un magnífic guerrer que en els seus onze mesos de vida ha arribat a tocar la fibra sensible de molta gent, del qual estem enormement orgullosos i que no podríem estimar més. Ara, incapaços de salvar-lo, l’únic que ens queda és passar al seu costat les hores o els dies que li quedin”. Els pares d’en Charlie han reunit un milió i mig llarg d’euros per microfinan­çament, i pretenen utilitzar els diners per “establir una fundació que asseguri que la veu del nostre fill continua sent escoltada després de la seva mort”.

D’aquesta manera s’acaba una complicada batalla legal que va començar el 3 de març passat, ha arribat fins al Tribunal Europeu de Drets Humans i ha merescut la intervenci­ó del Papa Francesc i del president nord-americà Donald Trump. En un comunicat, els advocats que han representa­t l’hospital van lloar la “valentia” dels pares d’en Charlie i van aplaudir la seva “dificilíss­ima decisió”. Els jutges britànics, després de decidir en múltiples instàncies que els metges tenen el dret a desconnect­ar un nadó amb necessitat de respiració

El cas ha suscitat un gran debat ètic entre els grups provida i els que posen èmfasi en una mort digna

assistida per sobreviure i sense possibilit­ats realistes de millorar, havien donat als progenitor­s un termini que expirava ahir per presentar proves mèdiques que justifique­ssin un canvi d’opinió. Però qualsevol esperança va desaparèix­er quan el metge nordameric­à que havia ofert una teràpia amb nucleòsids va fer marxa enrere i va dir que ja era massa tard. En Charlie té danys cerebrals gravíssims, els seus òrgans han quedat afectats, i no es pot moure ni sentir-hi.

L’hospital Bambino Gesú de Roma va escriure al de Great Ormond Street exhortant-lo a reconsider­ar la decisió de no prolongar artificial­ment la vida de Charlie Gard, i el de Vall d’Hebron a Barcelona va presentar noves proves sobre els resultats del tractament experiment­al per curar la malaltia del nen, de la qual només es coneixen unes quantes desenes de casos al món. Però el desenllaç, tan trist com esperat, era inevitable.

 ?? CHRIS J RATCLIFFE / AFP ?? Connie Yates i Chris Gard ahir arribant al jutjat
CHRIS J RATCLIFFE / AFP Connie Yates i Chris Gard ahir arribant al jutjat
 ?? AP ?? En Charlie, d’onze mesos, pateix de greus danys cerebrals
AP En Charlie, d’onze mesos, pateix de greus danys cerebrals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain