La Vanguardia (Català)

Una dècada enderrocan­t barreres

Renfe supera els 4,2 milions d’assistènci­es a persones amb discapacit­at amb Atendo, que cobreix el 88% dels serveis d’Alta Velocitat, Llarga i Mitjana distància

-

Dues germanes amb paràlisi cerebral que només es poden comunicar entre elles, i que, com que totes dues van en cadires de rodes amb motor, no plegables, no podien viatjar alhora, cosa que les deixava en un aïllament absolut; o un grup d’una associació de discapacit­ats que volien visitar l’Exposició Internacio­nal de Saragossa i s’havien de desplaçar amb 17 cadires de rodes. Només són dues de les històries que Renfe, per mitjà del seu servei Atendo, ha solucionat per als seus protagonis­tes. Històries humanes que bateguen sota les sempre fredes estadístiq­ues, cadascuna una gran victòria per als usuaris.

El 45% no viatjaria en tren

I és que, quan es compleix una dècada des que es va posar en funcioname­nt, el servei Atendo de Renfe, gratuït, ofereix un balanç de més de 4,2 milions de serveis prestats i una puntuació constant d’excel·lent. Però de totes les xifres que llança el balanç n’hi ha una de demolidora: gairebé la meitat d’usuaris, el 45%, assegura que si no fos per aquest servei no hauria agafat el tren per viatjar. Aquest altíssim percentatg­e deixa clara la importànci­a vital que té el servei per a usuaris amb problemes de mobilitat: reunions familiars, cites laborals, desplaçame­nts per vacances... Activitats que per al

grosso de persones són habituals, però que per a una part significat­iva de la població no serien possibles sense solucions específiqu­es.

Un d’ells és Daniel Domínguez, responsabl­e de l’O cina d’Atenció Central d’Atendo (OCA), situada a Atocha, i l’autèntica caserna central del servei. Tot el personal que treballa en aquest centre són persones amb discapacit­at, incloent-hi en Daniel, que, amb una paraplegia, assegura que forma part dels que, abans que s’implantés el servei, no feien servir el tren per desplaçar-se. Ara, ajuda els altres a fer-ho amb tota tranquil·litat. “Ningú pot donar més bon servei ni entendre millor un discapacit­at que un altre. Parlem d’igual a igual”.

Un telèfon directe permet als usuaris des de plantejar dubtes ns a assessorar-se amb antelació sobre l’accessibil­itat de la ruta que pretenen seguir. Amb una mitjana de 45.000 serveis al mes, i pics de ns a 66.000, Atendo ja s’ha fet imprescind­ible per als qui tenen problemes de mobilitat.

Avançar-se a la legislació

Aquest servei personalit­zat que orienta, informa i facilita als viatgers l’accés i el trànsit per les estacions i els assisteix per pujar i baixar dels trens aquest estiu està de celebra-

ció, ja que es compleix una dècada des que es va implantar. Des que va començar a funcionar, el juliol del 2007, ha anat ampliant les prestacion­s, la cobertura i les facilitats. El servei va néixer en concertaci­ó amb els agents socials implicats (Cermi i Fundació ONCE) i en el seu moment Renfe i Adif es van avançar a les exigències legals.

El tracte, el més ben valorat

Aquests anys, el creixement del servei ha estat constant i la valoració dels usuaris s’ha mantingut sempre entre el 8 i el 9 sobre 10. El bon tracte i l’atenció del personal cap als clients són els aspectes més ben valorats, juntament amb la rapidesa i la comoditat i la tranquil·litat que produeix el servei a l’hora d’agafar un tren per a aquests col·lectius.

Una dècada després de posar-lo en marxa, el servei cobreix el 88% dels serveis de Llarga i Mitjana distància de Renfe en un mapa de 68 estacions amb assistènci­a permanent i 66 estacions amb assistènci­a puntual. Més de 350 profession­als d’atenció especialit­zada a persones amb discapacit­at o problemes de desplaçame­nt formen part de l’equip, que també atén gent gran, dones embarassad­es o persones amb cotxet infantil i equipatge.

Entre les millores que s’han anat introduint aquests anys, destaca la pràctica immediates­a del servei: a les estacions amb assistènci­a permanent, només cal avisar amb 30 minuts d’antelació per disposar del servei, i 12 hores a les que tenen assistènci­a puntual. Un servei que supera amb escreix, destaca en Daniel, els que s’ofereixen en països com França o el Regne Unit, on demanen entre 24 i 48 hores per a casos similars.

App accessible

Una altra de les millores que s’han incorporat és l’aplicació mòbil que té Atendo des de l’any passat. Desenvolup­ada en col·laboració amb ILUNION, el grup empresaria­l de l’ONCE i la seva Fundació, suposa una manera senzilla i còmoda per sol·licitar l’assistènci­a i accedir a tota la informació associada al servei des de terminals mòbils.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain