La Vanguardia (Català)

Compra de tres edificis del Raval per evitar l’expulsió dels veïns

L’Ajuntament gasta més de 5,6 milions d’euros a adquirir 41 pisos en mal estat però sotmesos a una forta pressió immobiliàr­ia

- Redacció

L’Ajuntament de Barcelona va anunciar ahir la compra de tres edificis sencers i contigus del carrer Lancaster, al barri del Raval, per evitar que els actuals inquilins hagin d’abandonar les finques com a conseqüènc­ia de la forta pressió immobiliàr­ia que experiment­a aquesta zona de la ciutat.

El govern municipal, que d’aquesta manera incorporar­à un total de 41 habitatges al parc públic de la ciutat, insisteix que es tracta d’una mesura “excepciona­l” per evitar l’expulsió dels veïns, a qui oferirà la possibilit­at de continuar llogant els pisos a uns preus molt assequible­s i en funció dels ingressos, sempre que compleixin els requisits necessaris per accedir a un habitatge públic.

De fet, una vegada formalitza­da la compra –l’Ajuntament de Barcelona pagarà a la societat Olopte 92 per les tres finques del carrer Lancaster, correspone­nts als números 7, 9 i 11, un total de 5.658.512 euros– els serveis socials municipals s’encarregar­an de fer el diagnòstic cas per cas.

L’adquisició per part de l’Ajuntament d’aquestes tres finques de Ciutat Vella, cobejades per possibles compradors disposats a adquirir edificis sencers en zones d’una alta demanda residencia­l, a rehabilita­r-los i a reposar-los al mercat a preus molt més elevats, shi afegeix la compra que el Consistori va fer fa poc al carrer Leiva del districte de Sants-Montjuïc. De fet, en nombrosos punts de Barcelona els inquilins de pisos que estan en el punt de mira de les immobiliàr­ies s’estan organitzan­t per mirar de conservar les seves residèncie­s i no veure’s expulsats davant la impossibil­itat de pagar uns preus fora del seu abast.

En el cas dels veïns del carrer Lancaster, ja fa mesos que van alertar de la situació en què es trobaven. La proximitat a la turística Rambla augmenta l’interès per aquests habitatges, que, en general, estan en males condicions i requereixe­n importants obres de mantenimen­t.

En molts casos, els inquilins tenen contractes fraudulent­s, motiu pel qual, segons l’Ajuntament, la seva continuïta­t a les finques estaria seriosamen­t en perill si els edificis continuess­in en mans privades i fossin objecte d’alguna operació de compravend­a.

En el cas dels tres blocs del carrer Lancaster, les negociacio­ns entre l’Ajuntament i la societat propietàri­a van començar fa mesos. L’aprovació d’una proposició a la comissió de drets socials presentada pel grup municipal d’ERC, que instava a la compra d’edificis per preservar el dret a l’habitatge de persones amb pocs recursos, va reforçar aquesta temptativa que s’ha acabat consolidan­t. Aquesta proposta dels republican­s reclamava l’adquisició d’un altre edifici del carrer Lancaster amb problemes semblants, el número 13, tot i que en aquest cas la compra, segons informa l’Ajuntament, no ha estat possible.

Una de les qüestions que es plantegen després d’una operació d’aquest tipus és determinar fins on pot arribar l’administra­ció pública, amb uns recursos fi- nits, a l’hora d’aplicar aquesta mesura per incrementa­r un parc públic d’habitatge que continua sent exigu i que només cobreix una mínima part de les necessitat­s. En aquest sentit, l’Ajuntament va aclarir ahir que s’han de complir tres condicions: que les finques estiguin ubicades en una zona de forta demanda residencia­l i amb una pressió especulati­va intensa sobre els habitatges en qüestió; que hagin patit processos de conservaci­ó coercitius i sancionado­rs, i que siguin en una zona on fa més de 13 anys que estigui pendent l’execució d’un pla especial urbanístic. A més a més, cal una instrucció municipal que marca un seguit de criteris objectius per tal de prioritzar les adquisicio­ns que s’adiuen amb els objectius de proveir d’habitatge públic i garantir el dret a un habitatge digne.

El govern insisteix que es tracta d’una mesura excepciona­l en una zona d’alta demanda residencia­l

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Molt a prop de la Rambla. Les tres finques del carrer Lancaster que ha comprat l’Ajuntament són a quatre passes del passeig més popular i turístic de Barcelona
ANA JIMÉNEZ Molt a prop de la Rambla. Les tres finques del carrer Lancaster que ha comprat l’Ajuntament són a quatre passes del passeig més popular i turístic de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain