La Vanguardia (Català)

Barcelona reviu avui una nit inoblidabl­e

Vint-i-cinc anys després, la ciutat recorda avui amb una festa popular a la plaça Catalunya l’inici dels seus Jocs

- Redacció

Una festa ciutadana a la plaça Catalunya serà aquesta nit el principal acte de la celebració del 25è aniversari de la inauguraci­ó dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992. L’acte, que es tancarà amb un concert de Los Manolos, contindrà molts dels elements que van fer de la del 25 de juliol del 1992 una nit inoblidabl­e, una nit màgica com cap altra.

Per celebrar l’efemèride res de millor que una reedició del màgic moment en què es va encendre el foc olímpic. L’últim rellevista a portar la torxa, el jugador de bàsquet Juan Antonio San Epifanio, Epi, acompanyat per l’atleta paralímpic­a Purificaci­ón Santamarta, donarà la flama a l’arquer Antonio Rebollo, que tornarà a encendre un peveter amb un espectacle pirotècnic.

Amb la mateixa música que va acompanyar un dels més il·lusionants moments de la història de la ciutat, una estela de foc recorrerà tota la plaça Catalunya fins a perdre’s en el cel barceloní i a l’escenari uns volcans de foc espetegara­n amb la música de fons de Barcelona, interpreta­da per Montserrat Caballé i Freddie Mercury. Simultània­ment, a l’Estadi Olímpic, el peveter del 92 es tornarà a il·luminar.

La festa de la plaça Catalunya estarà precedida d’una celebració institucio­nal al palauet Albéniz de Montjuïc, escenari d’un homenatge als atletes que van participar en aquells Jocs Olímpics i Paralímpic­s.

Al costat de l’alcaldessa Ada Colau, intervindr­an el rei Felip VI, el president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, el president del Comitè Olímpic Internacio­nal Thomas Bach, i el president del Comitè Paralímpic Internacio­nal Philip Craven.

Des de Montjuïc, on l’alcalde olímpic Pasqual Maragall serà objecte d’un reconeixem­ent especial, partirà el foc en direcció cap a la plaça Catalunya. La torxa recorrerà un trajecte d’uns 6,5 quilòmetre­s passant per la plaça Espanya, l’avinguda Paral·lel i la Rambla, entre altres carrers de la ciutat.

Una trentena de relleviste­s s’aniran cedint la torxa fins que aquesta arribarà en mans d’Epi, que serà l’encarregat de l’entrada a la plaça Catalunya. La primera rellevista serà Elisabeth Maragall, neboda de Pasqual Maragall i medallista de l’equip d’hoquei herba, que seguiran esportiste­s en actiu o retirats i representa­nts d’entitats i mitjans de comunicaci­ó.

En tota la celebració els voluntaris de Barcelona 92 tindran un paper destacat en agraïment a la tasca desinteres­sada que van dur a terme fa 25 anys i responsabl­es directes de l’èxit d’aquest esdevenime­nt.

L’activitat a la plaça Catalunya començarà entorn de les set de la tarda i s’espera que acabi abans de la mitjanit al ritme de les cançons de Los Manolos.

La celebració del 25 aniversari dels Jocs de Barcelona obligarà a fer alguns talls i restriccio­ns parcials de trànsit als carrers afectats pel pas de la torxa, a Montjuïc i als entorns de la plaça Catalunya.

‘Revival’ olímpic: Epi, l’arquer Rebollo, la torxa, el peveter, Freddie Mercury i Caballé i Los Manolos

 ?? PEDRO MADUEÑO/ARXIU ?? Avui fa 25 anys del moment màgic en què la fletxa de l’arquer Rebollo va encendre el peveter
PEDRO MADUEÑO/ARXIU Avui fa 25 anys del moment màgic en què la fletxa de l’arquer Rebollo va encendre el peveter

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain