La Vanguardia (Català)

Veu des de les Balears

JOANA MARIA ROQUE (1952-2017) Periodista

- D. GILABERT

El periodisme balear s’acomiada de Joana Maria Roque Company, que va morir aquest dilluns a Mallorca. Roque, una dona compromesa amb el seu temps i la seva terra, formava part de la primera generació de profession­als illencs que van poder gaudir d’una formació università­ria. Llicenciad­a en Ciències de la Informació per la Universita­t Autònoma de Barcelona, va ser correspons­al de La Vanguardia a l’arxipèlag. També va passar per la redacció del Diari de Mallorca. Apassionad­a de la seva feina, deixa un important llegat periodísti­c, encara que un dels seus mèrits més grans va ser la fundació de Ràdio Calvià, la primera emissora de ràdio municipal que va emetre a Mallorca, ara fa 30 anys. Així mateix, a l’Ajuntament de Calvià va dirigir el departamen­t de publicacio­ns i va coordinar la revista Entorns.

La notícia de la seva mort va sorprendre aquest dilluns en tots els àmbits periodísti­cs. El seu marit, el també periodista Andreu Manresa, la va donar a conèixer a través dels seus comptes en diferents xarxes socials. Precisamen­t, juntament amb Manresa, actual director general de l’ens públic de ràdio i televisió balear, IB3, Joana Maria Roque va escriure Un segle de Balears, una obra sobre la història de la presència de La Caixa a les illes. El seu llegat també inclou obres biogràfiqu­es que van ajudar a recuperar la memòria col·lectiva més recent de les Balears. Entre elles destaquen Nadal Batle, les notes d’un rector i les memòries de l’empresari Vicente Rotger Buils.

Profession­al centrada en la crònica urbana, educativa i social, va narrar els primers moviments reivindica­tius als barris de la capital balear. Des de feia temps preparava un llibre sobre les dones a Mallorca, després d’investigac­ions sobre les mestres represalia­des pel franquisme per a la revista Pissarra. També era autora de La Segona República a Mallorca, llibre que va escriure juntament amb Albert Herranz.

Com a llegat per a les futures generacion­s de periodiste­s, Joana Maria Roque va publicar amb pedagog Tomeu Rotger el manual Cómo leer la prensa escrita .Un manual pioner a les facultats de periodisme.

 ?? ARXIU ??
ARXIU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain