La Vanguardia (Català)

Mor la ‘filòsofa del risc’ quan intentava socórrer uns nens

La intel·lectualita­t francesa plora Anne Dufourmant­elle

-

La filòsofa, psicoanali­sta i escriptora francesa Anne Dufourmant­elle, de 53 anys i coneguda pel seu Elogi del risc, va morir divendres passat mentre intentava salvar uns nens que s’ofegaven a la platja de Pampelonne, a la localitat de Ramatuelle (departamen­t de Provença-Alps-Costa Blava). La notícia, coneguda diumenge a la nit, ha commociona­t la intel·lectualita­t del seu país.

Mare de tres nens, Dufourmant­elle va patir una parada cardíaca letal quan socorria el fill d’uns amics i altres criatures que tenien dificultat­s a l’aigua i que finalment es van salvar.

La pensadora, amb una reconeguda trajectòri­a que inclou 21 llibres (20 assajos i una novel·la), defensava a ultrança la necessitat d’arriscar-se per viure decentment. També les nocions del sacrifici, de l’hospitalit­at i la dolçor eren en el nucli del seu pensament.

“Quan hem d’afrontar un perill, hi ha una incitació molt forta a passar a l’acció i sacrificar-se”, va dir en una entrevista a Libération, diari en el qual escrivia articles. En una altra a M, el suplement del diari Le Monde , i a la pregunta de si podem viure sense assumir perills, va afirmar: “No. Viure sense assumir riscos en realitat no és viure; és ser mig viu, amb una anestèsia espiritual”.

Sostenia Dufourmant­elle que, davant la violència del món, “la dolçor és un poder infinit”. Es tracta d’un virtut, deia, que “pertany a la infantesa” i és “el nom secret de la bellesa i dels místics”.

La frase “Risquer sa vie” (arriscar la pròpia vida) és “una de les expression­s més boniques de la llengua francesa”, pot llegir-se, a més, al seu llibre sobre les virtuts del risc: una de les seves obres principals i, també en vista de la manera en què va morir, la que més rememorave­n ahir els mitjans de comunicaci­ó francesos. Tots van destacar així mateix l’afany que l’escriptora va posar sempre a viure d’acord amb els seus principis.

“Gran filòsofa i psicoanali­sta, ella ens va ajudar a entendre el món d’avui”, va escriure a Twitter la ministra gal·la de Cultura, Françoise Nyssen, quan va conèixer la defunció de la pensadora. “Era meravellos­a. La seva mort és un escàndol”, va tuitejar al seu torn el filòsof Raphaël Enthoven.

Anne Dufourmant­elle va néixer el 1964 a París, de pare anglosuís i mare francesa. Als 30 anys es va doctorar en Filosofia després d’haver estudiat a la Sorbona. També es va diplomar a la universita­t dels Estats Units de Brown (Providence). I va impartir classes a l’Escola Superior d’Arquitectu­ra de París, a l’Institut Francès d’Alts Estudis de Psicoanàli­si i a la Universita­t de Nova York.

Intel·ligencia del somni, Defensa del secret, La vocació profètica de la filosofia i El salvatgism­e maternal són, a més del volum dedicat al risc, alguns dels seus llibres més aplaudits. Només La hospitalid­ad està traduït al castellà.

“Quan afrontem un perill, hi ha una incitació forta a actuar i sacrificar-se”, va dir com una premonició

 ?? ARXIU ?? Anne Dufourmant­elle deixa un llegat de 21 llibres, amb 20 assajos i una novel·la
ARXIU Anne Dufourmant­elle deixa un llegat de 21 llibres, amb 20 assajos i una novel·la

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain