La Vanguardia (Català)

Jazz a la sang

El Pere Soto Gypsy Trio actua aquesta nit al restaurant ArtTe de Barcelona

-

El gypsy jazz, també conegut com a jazz manouche (jazz gitano), va néixer a França i va assolir la seva popularita­t en els anys quaranta gràcies a Django Reinhardt, que va inventar aquest estil quan es va atrevir a interpreta­r jazz acompanyat de guitarrist­es d’arrel gitana com ell. A Espanya, un dels pioners d’aquest jazz emmarcat dins del swing és el Pere Soto Gypsy Trio. Aquest grup, que actua aquesta nit (20.30 h) al restaurant ArtTe, es basa en l’escola de Django, però aporta nous tints, en part gràcies a la prèvia formació del seu principal integrant, Pere Soto. Aquest guitarrist­a i compositor natural de Badalona va tenir una relació molt primerenca amb la música, a la qual va accedir de manera autodidact­a. Les seves primeres experiènci­es van ser el rock, blues, música brasileira, fins i tot el jazz. El 1989 va emprendre la seva aventura musical en solitari per l’escena europea, amb l’enregistra­ment del seu primer LP, titulat Coincidènc­ies.

Des d’aquell moment no ha deixat de fer gires per Mèxic i Europa, i ha donat predominan­ça a la seva ciutat natal. Així, sorprendrà aquesta nit, juntament amb els altres integrants de la formació –Josep Traver, amb la guitarra rítmica

i Curro Gálvez, al contrabaix– a la ciutat que el va veure néixer. El músic, ja sigui sol o acompanyat, ha demostrat que és capaç de portar el jazz a tots els terrenys. Amb més de 700 composicio­ns pròpies, ha combinat concerts amb master classes i amb l’escriptura de material didàctic sobre jazz. La formació que lidera no és només una de les pioneres d’aquest estil a Espanya, també és reconeguda internacio­nalment per la seva aportació a l’estil que ja va iniciar Django.

 ??  ?? Pere Soto, integrant de Pere Soto Gypsy Trio. ArtTe. 20.30 h
Pere Soto, integrant de Pere Soto Gypsy Trio. ArtTe. 20.30 h

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain