La Vanguardia (Català)

Tot a punt per a la inauguraci­ó

-

L’arribada de la torxa havia emocionat els barcelonin­s, que es preparaven per a una nit màgica amb la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics. Desenes de milers de persones van sortir al carrer per rebre el foc olímpic, que va arribar des de Mallorca a bord del veler Rosalind, construït el 1904 i propietat del Comte de Godó. A tres quarts d’onze de la nit, sota un cel il·luminat pels focs artificial­s, el vaixell va atracar al Moll de la Fusta i, de mans d’una voluntària, la torxa va ser lliurada al president de la Generalita­t, Jordi Pujol, que compartia l’estrada amb l’alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall. Tot seguit, tots dos van empunyar la torxa en una escena carregada de significat i que es va prolongar durant diversos minuts: els dos grans rivals de la política catalana, agafats de la mà, van sostenir el símbol que resumia deu anys d’esforços. Sens dubte, una imatge única.

Al marge d’aquest acte tan emotiu, per a Barcelona havia arribat el dia D, en què es donava inici als Jocs amb la inauguraci­ó en l’Estadi Olímpic, una cerimònia que era un còctel de xifres impression­ants: s’esperava una audiència de 3.500 milions de teleespect­adors de 150 països, estava prevista l’assistènci­a de 7.000 periodiste­s de ràdio i televisió, i 150 càmeres estaven destinades que no hi hagués cap racó invisible en el recinte de Montjuïc.

A poques hores de l’inici, Samaranch va defensar la utilitzaci­ó del català com a llengua oficial davant les protestes d’alguns periodiste­s, uns dels quals fins i tot va arribar a titllar despectiva­ment d’“argot” la llengua de Catalunya. “Si vostè considera el català un dialecte, és que no coneix absolutame­nt res de Catalunya”, va respondre el president del Comitè Olímpic Internacio­nal.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain