La Vanguardia (Català)

L’FMI alerta sobre els EUA i destaca l’economia d’Espanya

El Fons veu risc d’una correcció important a les borses

-

FRANCESC PEIRÓN

Nova York. Correspons­al

El Fons Monetari Internacio­nal (FMI), en la revisió de les previsions de creixement econòmic, castiga els Estats Units, pels dubtes que planteja la reforma fiscal anunciada pel president Trump i les polítiques aïllacioni­stes, i el Regne Unit, per la influència del Brexit. Però, al contrari, reforça el pronòstic d’Europa, on Espanya continua liderant el ritme expansiu. L’actualitza­ció de l’informe sobre l’economia mundial, presentat aquesta matinada a Kuala Lumpur (Malàisia), deixa el creixement mundial al 3,5% per a aquest any i al 3,6% el pròxim, sense canvis respecte de l’anterior treball. Tot i això, assenyala que en les economies avançades continua la recuperaci­ó cíclica i en aquest primer trimestre es van superar els pronòstics de l’abril.

La previsió que esdevé d’aquesta constataci­ó representa un creixement econòmic en les economies avançades, entre les quals, el document esmenta Alemanya, el Canadà, Espanya, França i Itàlia. Explica que això és perquè l’ímpetu de la demanda interna és més puixant que no es pensava. A l’eurozona, de l’1,9% el 2017 i de l’1,7% el 2018, dues i una dècima per sobre, respectiva­ment, de l’anàlisi de primavera. La recuperaci­ó de l’activitat d’aquesta zona, “on el sentiment dels mercats és optimista i els riscos polítics s’han atenuat”, podria ser més vigorosa i duradora del previst.

A l’eurozona, Espanya és el país que més puja en l’aposta de l’FMI. El pronòstic queda al 3,1% per al 2017 i al 2,4% per al 2018, cinc i tres dècimes més, respectiva­ment, que l’anterior. En el context europeu, però en el trànsit cap a la seva separació, el Regne Unit passarà del 2% augurat a l’abril a l’1,7% per al 2017. I el 2018 no hi haurà creixement. Segons es remarca, “l’activitat va defraudar les expectativ­es en el primer trimestre”.

Ahir, l’economista en cap del Fons Monetari, Maurice Obstfeld, va posar èmfasi en la fermesa de la recuperaci­ó, tot i que amb una postil·la de pes. “Des d’una perspectiv­a de creixement global, la rebaixa més important correspon als Estats Units. Al llarg dels dos anys pròxims, l’impuls s’ha de mantenir per sobre del potencial de creixement a llarg termini, però hem reduït el nostre pronòstic tant per al 2017 com el 2018 al 2,1% per als dos anys perquè la política fiscal sembla menys expansiva del que crèiem a l’abril”, va remarcar.

Aquesta xifra del 2,1% per al bienni del 2017-2018 suposa un retrocés de dues i quatre dècimes, en part també per la debilitat del primer trimestre, a més que queda molt lluny de la promesa del president Donald Trump de situar el llistó entre el 3% i el 4%. També es preveu que el creixement de la Xina es mantindrà al 6,7% el 2017, el mateix nivell que el 2016. En canvi, el 2018 podria tenir un lleuger retrocés, al 6,4%. El Brasil i Mèxic gaudirien d’aquest vent de cara.

En el cas dels Estats Units, el risc és doble: la posada en pràctica d’un estímul fiscal (una reforma tributària que redueixi la recaptació) podria empènyer a l’augment del PIB i la demanda per sobre del pronòstic base. En conjunt, en el costat negatiu, una incertesa dilatada entorn de les polítiques i d’altres xocs podria causar una correcció de les elevades valoracion­s que registren els mercats, especialme­nt el de renda variable, i revifar la volatilita­t que ara està molt atenuada, insisteix el Fons.

A més llarg termini, la institució subratlla que el fracàs dels intents d’augmentar el creixement potencial i aconseguir que el creixement sigui més inclusiu podria alimentar el proteccion­isme i obstaculit­zar les reformes favorables als mercats. Aquesta actitud podria trastocar les cadenes internacio­nals de subministr­ament, reduir la productivi­tat mundial i encarir els béns de consum transables, cosa que perjudicar­ia desproporc­ionadament les llars amb ingressos baixos.

En aquesta línia, un gir cap a l’aïllacioni­sme podria estar vinculat amb l’augment de les tensions geopolítiq­ues i també amb la creixent aversió mundial al risc. Avisa que els impactes no econòmics represente­n un cop directe a l’economia i poden “fer ensopegar la confiança i l’optimisme dels mercats”. Si arriba aquesta situació de conflicte, s’avivarien les pressions per a la sortida de capitals dels mercats emergents.

 ?? MANAN VATSYAYANA / AFP ?? Maurice Obstfeld, economista en cap de l’FMI, ahir, a Malàisia
MANAN VATSYAYANA / AFP Maurice Obstfeld, economista en cap de l’FMI, ahir, a Malàisia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain