La Vanguardia (Català)

El mercat nord-americà posa Almirall en números vermells

Pèrdues de 73 milions amb un 15% de caiguda de les vendes

- ROSA SALVADOR Barcelona

El grup farmacèuti­c Almirall va tancar el primer trimestre de l’any en números vermells, per primera vegada en la seva història, per la reestructu­ració del negoci als Estats Units. La firma controlada pels germans Jorge i Carlos Gallardo va anunciar unes pèrdues de 73 milions d’euros, procedents de la depreciaci­ó en 74,9 milions del valor comptable de la seva filial dels Estats Units Aqua i en 4,7 milions del valor comptable de Suneva Medical, una biotecnolò­gica nord-americana en la qual té una participac­ió del 5,5%. Les vendes netes de grup en el semestre es van situar en 328 milions d’euros, amb una caiguda del 15%.

Aquests mals resultats, davant el benefici de 80 milions registrat en el mateix període de l’any passat, van provocar una caiguda del 3,9% de les accions de la firma a borsa, de manera que ja acumulen un descens del 43% des de principis d’any.

“Són pèrdues comptables, que no han suposat cap deterioram­ent dels fluxos de caixa de la companyia”, va assenyalar un portaveu, qui va reiterar la seva previsió de tancar l’any amb una caiguda de vendes de l’ordre del 10%, i amb un benefici operatiu o ebitda d’entre 140 i 170 milions, que serà entre un 25% i 39% inferior al de fa un any.

Almirall ja va anunciar fa dues setmanes que la seva filial dels Estats Units de dermatolog­ia Aqua Pharmaceut­icals s’ha vist afectada per la necessitat de reduir els inventaris acumulats (amb un impacte d’uns 30 milions d’euros); un ús inadequat de descomptes i cupons d’estalvi per alguns distribuïd­ors i pel llançament del genèric del seu medicament estrella, l’Acticlate, per al tractament de l’acne, que reduirà les vendes de 94 milions d’euros anuals a tot just 30 milions.

Els problemes de la seva filial Aqua redueixen al 37% el pes de la dermatolog­ia en les vendes del grup

Els mals resultats d’Aqua han suposat una marxa enrere en el propòsit d’Almirall de centrar-se en la dermatolog­ia: a tancament de juny, va assenyalar l’empresa, aquesta àrea terapèutic­a suposa el 37% de les seves vendes, davant el 51% que va arribar a suposar a tancament del 2016. Amb tot, el grup va reiterar el seu propòsit de convertir-se en líder de mercat en aquest àrea.

Almirall va recordar ahir, en una conferènci­a amb analistes, que és la primera vegada que la companyia corregeix les seves estimacion­s financeres en la dècada que porta cotitzant a la borsa i va assegurar que espera que el negoci d’estètica de ThermiGen i el desenvolup­ament de dos nous fàrmacs per tractar la psoriasi crònica impulsin el seu creixement en els propers mesos.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain