La Vanguardia (Català)

Rellevat el número dos de Cultura 14 dies després de ser nomenat

Gibert va ser designat secretari general de manera provisiona­l, segons la conselleri­a

-

El portaveu del Govern va evitar aclarir els motius de la nova baixa, però en mitjans de Cultura s’indica que Xavier Gibert va ser nomenat en espera de trobar una altra persona més adequada.

l’Estany d’Ivars i l’Escola Superior de Música de Catalunya.

Ara bé, la decisió de no facilitar la llista de funcionari­s va tenir una ràpida resposta per part del Ministeri d’Hisenda, que va recordar que podria ser objecte de sanció administra­tiva.

Amb anteriorit­at a aquest missatge, el vicepresid­ent Junqueras ja havia comunicat que, sempre que al Govern se li demani, la informació estarà certificad­a per cadascun dels 13 consellers i es centralitz­arà al Departamen­t de Vicepresid­ència perquè, al seu torn, l’hi faci arribar al Govern espanyol mitjançant la intervento­ra de la Generalita­t, Rosa Vidal.

Està previst que Catalunya rebi el 2017 uns 3.600 milions d’euros del FLA. Tanmateix, Junqueras també va voler fer gala de solvència econòmica. Primer va lamentar que des del gener passat l’Estat no tramita cap factura, i després va desafiar el Govern espanyol que, “si no les vol pagar, que les retorni”, atès que, segons va dir el vicepresid­ent, la Generalita­t disposa d’un pla de contingènc­ia en la tresoreria que permetria fer front a aquests pagaments.

El Consell Executiu d’ahir va ser sucós. A més, venia precedit per l’anunci del relleu del número dos del Departamen­t de Cultura, Xavier Gibert, per Maria Dolors Portús. La notícia va sorprendre, perquè feia tan sols 14 dies que Gibert havia estat nomenat pel nou conseller, Lluís Puig. Turull no va aclarir els motius del cessament, però fonts del departamen­t asseguren que el conseller, en el moment d’assumir el càrrec, a principis de juliol, ja va demanar a Gibert que ocupés la secretaria general de Cultura fins que trobés una persona adient.

En tot cas, i en ple blindatge del Govern per avançar cap al referèndum, la marxa de Gibert s’afegeix a les del director general dels Mossos d’Esquadra, Albert Batlle, el responsabl­e del servei d’Emergèncie­s, Frederic Adan, la secretària general d’Ensenyamen­t, Maria Jesús Mier, o el secretari de Polítiques Educatives, Antoni Llobet. Gibert havia acumulat una àmplia experiènci­a, en què destacava el seu pas per la secretaria general del Departamen­t d’Empresa (20122016) i pel d’Interior (20102012).

Ahir l’Executiu català també va formalitza­r un acord per garantir la defensa dels membres del Govern, dels alts càrrecs i els empleats públics de la Generalita­t. Turull va detallar que això implica protecció jurídica als querellats per prendre partit en l’organitzac­ió del referèndum de l’1-O o als qui puguin acabar implicats en conflictes judicials per polèmiques entre l’Estat i la Generalita­t. “No se’ls deixarà sols davant l’ofensiva de l’Estat”.

Amb tot, mentre els membres del Govern es reunien al Palau de la Generalita­t el diari Ara assegurava que Puigdemont havia admès en un sopar dilluns a Madrid que el Govern ja disposa d’urnes. La informació no va ser confirmada per Turull, que va evitar la pregunta i es va limitar a dir que “el president ha dit el de sempre: que l’1 d’octubre hi haurà urnes. Quan hàgim completat l’itinerari de la compra [d’urnes] ja se n’informarà”.

El que sí que va deixar clar Turull és que el Govern impugnarà l’expedient obert pel Tribunal de Comptes a Artur Mas i els exconselle­rs Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs en què es demana que paguin els més de cinc milions que va costar el 9-N. A més, Turull va assegurar que també es recorreria contra el nomenament d’una instructor­a quan encara no ha acabat el període per presentar el recurs contra la decisió del tribunal.

Turull evita aclarir si el Govern ja té urnes, però insisteix que sí que n’hi haurà l’1-O

El Gabinet català impugna l’expedient obert a Mas, Ortega, Rigau i Homs pel 9-N

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain