La Vanguardia (Català)

Luxe concentrat

El grup valora la firma de calçat amb una prima del 36%

- PIERGIORGI­O M. SANDRI Barcelona

La marca de moda Michael Kors ha adquirit la firma de sabates Jimmy Choo per 1.000 milions d’euros.

Noms com els de la princesa Diana Spencer, l’actriu de Sex and the city Sarah Jessica Parker, l’exfirst lady Michelle Obama, la futura reina d’Anglaterra Kate Middleton, l’actriu Nicole Kidman o les cantants Lady Gaga, Jennifer Lopez i Beyoncé. Totes elles tenen alguna cosa en comú: la passió per les sabates Jimmy Choo.

La seva popularita­t entre l’elit és sense dubtes un dels motius que ha fet que el grup minorista nord-americà conegut per les seves bosses de mà Michael Kors comprés aquesta firma de calçat de renom i desemborsé­s, per a l’adquisició, uns 1.000 milions d’euros. La venda, que es va fer conèixer ahir, suposa valorar la companyia amb una prima del 18% sobre el tancament de les accions de dilluns passat però del 36% respecte al preu que tenia quan l’empresa es va posar a la venda el mes d’abril passat.

Jimmy Choo, fundada el 1996 per l’homònim dissenyado­r i l’exeditora de Vogue Tamara Mellon, especialit­zada en sabates de taló alt i botes, té com a accionista de referència la inversora alemanya Jab Holdings (propietat de la multimilio­nària família alemanya Reimann), que la va aconseguir el 2011 per un preu que, en comparació, era la meitat del que Michael Kors pagarà avui. Així que el valor de l’empresa de calçat s’ha duplicat en poc més d’un lustre.

Encara que les sabates de dona exclusives (amb preus que poden arribar a superar els 3.000 euros) continuen sent el seu negoci estratègic, Jimmy Choo s’ha aventurat també al calçat masculí a la recerca de creixement. Segons els últims resultats presentats al març, la companyia va incrementa­r la seva facturació un 14,5% (al superar els 350 milions d’euros), mentre que els beneficis operatius van repuntar un 4,26%. El grup Michael Kors vol que continuï al comandamen­t l’actual conseller delegat Pierre Denis, exdirectiu de LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy), que ha dirigit la companyia des del 2012.

“Jimmy Choo té un bon posicionam­ent de marca en les sabates de les dones, que és una de les categories de productes de més ràpid creixement, i encara té espai per desenvolup­ar”, va dir l’analista de Stanford and Bernstein, Mario Ortelli. “Tot i això, la marca té oportunita­ts limitades per estendre’s en un curt període de temps a altres categories de productes com articles de cuir, on actualment es troba molt lluny de les sabates”, va agregar. “Jimmy Choo és una marca d’alt nivell que aporta més diversitat a Kors”, va assegurar en canvi John Guy, analista d’articles de luxe i director de MainFirst Bank.

Fabrizio Ferraro, professor de l’Iese que coordina el seminari anual del sector del luxe, creu que “era una operació previsible, en línia amb la tendència de les marques dels Estats Units d’impulsar el creixement mitjançant

La marca prèmium de sabates és molt valorada per les estrelles de Hollywood

l’obertura de molts punts vendes fins a saturar el mercat (Michael Kors ja era el rei dels centres comercials des del 2013) per després fer servir els diners per comprar altres marques en una millor situació. En aquest sentit, l’elecció de Jimmy Choo és adequada, ja que està en una categoria on Michael Kors no és forta, i té un posicionam­ent en preus molt elevats. Però queda per veure si el consumidor sabrà percebre aquest augment de valor”. Michael Kors va anunciar recentment el tancament de 125 botigues a causa d’un descens de les vendes. Les seves accions l’últim any van caure un 30%.

 ?? ARND WIEGMANN / REUTERS ?? Una botiga de sabates de Jimmy Choo a Saint Moritz, Suïssa
ARND WIEGMANN / REUTERS Una botiga de sabates de Jimmy Choo a Saint Moritz, Suïssa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain