La Vanguardia (Català)

El Parlament obre el ple que ha de facilitar la desconnexi­ó

La llum verda al nou reglament està prevista per a avui

- RAÚL MONTILLA

El llarg ple del Parlament que va començar ahir i que acabarà divendres compleix la funció de l’última sessió escombra d’abans de l’estiu, en què s’aprovaran qüestions que han quedat al calaix. Tot i que, en aquest cas, no només seran temes menors: està prevista l’aprovació de la reforma del reglament –pensada per donar llum verda exprés al referèndum i a una eventual independèn­cia–, així com la de la nova llei tributària, que obrirà la porta a una hisenda catalana. Dues qüestions que amb tota probabilit­at s’acabaran aprovant gràcies a la majoria de JxSí i la CUP, i que tenen una probabilit­at semblant d’acabar a la taula del Constituci­onal.

En aquest sentit, el portaveu adjunt de Ciutadans, Fernando de Páramo, ja va avançar ahir que la seva formació presentarà, igual que el PP català va anunciar dilluns, un recurs d’empara a l’Alt Tribunal per la reforma del reglament.

Populars i liberals la donen per aprovada –se sotmetrà al ple avui a la tarda–, fet del qual no tenen dubtes cap formació parlamentà­ria. I per si pogués haver-n’hi, ahir la diputada de la CUP, Mireia Boya, va insistir que així serà amb els vots del seu partit i els de Junts pel Sí, perquè al Govern no l’hi queda cap altra opció, i tampoc a ells, si es vol fer possible la consulta independen­tista. “La reforma del reglament no ha estat mai la nostra opció”, va assenyalar. “Però som una organitzac­ió que volem sí o sí el referèndum”, va afegir.

La reforma del reglament es votarà després que el Consell de Garanties Estatutàri­es (CGE) hagi determinat que l’aprovació per lectura única de lleis de gran envergadur­a –com les que han de facilitar la independèn­cia o el mateix referèndum tal com preveu el nou reglament– va en contra de l’Estatut o de la Constituci­ó. Per sortir al pas, Junts pel Sí ha presentat una esmena en què adapta el text al dictaminat pel Consell, un fet que, d’altra banda, faria que la reforma ja no fos il·legal, tot i que també deixaria de tenir capacitat per facilitar, evitant tràmits, l’aprovació de la consulta i les lleis de desconnexi­ó.

“Poden retirar l’esmena a l’últim moment abans de la votació”, va advertir la portaveu del PSC, Eva Granados, que també va assenyalar que l’altra possibilit­at és que es pugui arribar a aprovar el text modificat, adequat a la legalitat, però que igualment es tracti de tramitar després les lleis de desconnexi­ó per via d’urgència. Si es retira l’esmena, o si no es fa i es tracta d’aprovar després les lleis de desconnexi­ó o la del referèndum, el PSC recorrerà al Tribunal Constituci­onal.

Fonts de JxSí van apuntar que el reglament s’aprovarà i que la llei del referèndum es registrarà divendres o dilluns. Això sí, la seva aprovació no tindrà lloc fins al primer ple del setembre.

I respecte al codi tributari? Divendres passat el Consell de Garanties també va dictaminar que quatre punts del codi van en contra de l’Estatut i la Constituci­ó, fet que va fer pensar que podria caure del ple d’aquesta setmana. No ha estat així. Per evitar-ho, la Mesa del Parlament –amb la majoria de JxSí i la CUP– ha obert un període d’esmenes, que acabarà avui, perquè el codi es pugui sotmetre a votació igualment demà.

Els socialiste­s van lamentar el “temps ridícul” per a una llei que consideren que hauria de tenir “un debat assossegat i amb garanties”, per abordar un codi tributari que s’aprovarà previsible­ment amb el suport de la majoria independen­tista.

Fonts de JxSí apunten que divendres o dilluns es registrarà la llei del referèndum, però s’aprovarà al setembre

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? La Mesa del Parlament durant la reunió prèvia a la celebració de la primera sessió del ple
LLIBERT TEIXIDÓ La Mesa del Parlament durant la reunió prèvia a la celebració de la primera sessió del ple

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain