La Vanguardia (Català)

Llum verda a Podem per entrar per primer cop en un govern del PSOE

La militància de la formació lila dona suport a l’acord a Castella-la Manxa

-

Pablo Iglesias sol donar la “benvinguda” a Pedro Sánchez cada vegada que entén que el líder del PSOE canvia de posició i camina en la direcció correcta. Aquesta vegada és Podem, liderat a Castella-la Manxa per José García Molina, però amb totes les benediccio­ns d’Iglesias i malgrat les resistènci­es del sector Anticapita­listas, qui trenca per primer cop el seu tradiciona­l veto a incorporar-se a un govern socialista. Serà, a més, el primer executiu bipartit a la història de Castella-la Manxa. Ja diu Sánchez, sorprès, que en aquest nou mandat veu que Iglesias assumeix el paper que va tenir Íñigo Errejón a l’anterior... i pel qual el van enviar al racó de pensar a Vistalegre 2.

Més de 4.500 militants de Podem a la regió van donar llum verda, així, amb un “aclaparado­r” suport del 78% dels vots, a l’entrada de la formació morada, amb dos seients, al govern del socialista Emiliano García-Page. Es tracta d’un dels representa­nts de l’ànima “més de dretes del PSOE”, segons va lamentar ahir el líder d’IU, Alberto Garzón. El mateix dirigent socialista, en tot cas, que al desembre d’un ja llunyà 2014 es va reunir discretame­nt, juntament amb José Luis Rodríguez Zapatero i José Bono, amb uns llavors emergents Iglesias i Errejón, per a gran irritació de Sánchez, que es va assabentar de la trobada a pilota passada.

García-Page, que va apostar per Susana Díaz a les primàries que va tornar a guanyar Sánchez al maig, sembla que té les espases amunt amb l’actual direcció del PSOE. Així ho prova el pols que va mantenir a compte de l’exigència dels nous estatuts del PSOE de consultar amb la militància qualsevol acord de govern, també regional. Sánchez no només no va posar cap trava a l’entesa amb Podem a Castella-la Manxa, sinó que la va afavorir, consideran­t lògica l’entesa entre “forces progressis­tes”. El xoc de García-Page i Sánchez es va resoldre, malgrat això; i ara la incorporac­ió de Podem al govern regional, amb el desbloquei­g dels pressupost­os autonòmics, garanteix estabilita­t al president de Castella-la Manxa i també el reforça en el pla orgànic. Aquesta federació socialista encara no té convocat el seu congrés regional, que serà en tot cas després de l’estiu, però tampoc no sembla que cap dirigent afí a Sánchez li presentarà batalla en unes primàries.

Dirigents del PSOE de Castellala Manxa admeten que tothom s’estima més governar només amb representa­nts del seu mateix color polític, però que en aquest cas era l’única manera de garantir estabilita­t parlamentà­ria per al govern autonòmic. De fet, apunten que García-Page ja l’hi va oferir a García Molina a l’inici del seu mandat en minoria, després de les eleccions de maig del 2015, en les quals María Dolores de Cospedal va perdre la seva majoria absoluta. Podem va donar suport a la seva investidur­a però va rebutjar entrar a l’executiu per no quedar enterrats, atesa la seva escassa força territoria­l, ja que la diferència electoral va ser de gairebé 30 punts a favor del PSOE. El que més debilitava García-Page era l’impasse a què el va portar el bloqueig de Podem i el PP als seus comptes, paralitzat­s des de l’abril.

Però hi ha diferents percepcion­s al PSOE i a Podem sobre l’abast de futur que pot tenir aquest acord. El mateix Sánchez i altres dirigents del PSOE el circumscri­uen “exclusivam­ent” a l’àmbit de Castella-la Manxa. Però el secretari d’organitzac­ió de Podem, Pablo Echenique, va celebrar ahir el que va qualificar com una “aposta valenta”, que, a més, “és obvi que marca el camí del que pot passar a Espanya”.

Sánchez cenyeix l’acord a l’àmbit regional, però per Echenique “marca el camí” del que podria passar a Espanya

 ?? ISMAEL HERRERO / EFE ?? José García Molina
ISMAEL HERRERO / EFE José García Molina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain