La Vanguardia (Català)

Aquella idea genial de Maragall

- Lluís Foix Ferrer Salat, Abad, Serra, Pujol, Maragall i Samaranch, l’any 1992

Barcelona ha estat el centre de l’atenció internacio­nal moltes vegades al llarg dels últims 150 anys. Ha ocupat les portades dels grans diaris per les revoltes socials, l’anarquisme, la proclamaci­ó de la República, la Guerra Civil, els bombardejo­s i els fets esporàdics de resistènci­a al franquisme. No sempre eren notícies positives. Barcelona ha resistit tota mena d’adversitat­s i avui és un punt de referència a Europa i al món.

Els tres esdevenime­nts que van projectar Barcelona a l’exterior i van transforma­r la ciutat van ser l’Exposició Universal del 1888, l’Exposició Internacio­nal del 1929 i els Jocs Olímpics del 1992. Ahir es va complir un quart de segle de la inauguraci­ó dels Jocs a Montjuïc, una fita en la transforma­ció de la ciutat que viu encara de les rendes d’aquella inversió humana, econòmica, cívica i política.

Són molts els responsabl­es que Barcelona fos la primera ciutat espanyola organitzad­ora d’uns Jocs. Però penso que diversos personatge­s van ser els principals artífexs de la designació, la preparació i execució dels Jocs. Juan Antonio Samaranch ho va fer possible des de la seva posició de president del Comitè Olímpic Internacio­nal. Els seus dots de relacions públiques i la seva atenció pels petits detalls van inclinar la balança aquell 17 d’octubre del 1986 a Lausana. Encara que la ciutat, per raons ideològiqu­es, no li ha fet l’homenatge que es mereix va ser una peça clau.

Pasqual Maragall, Josep Miquel Abad i Ramon Boixadós van ser actors principals. Els dos últims, com a conseller delegat dels Jocs i com a coordinado­r de les obres olímpiques, van complir els terminis d’un projecte tan complex i no consta que hi hagués cap escàndol econòmic en una operació que va comportar la inversió de tants milers de milions de pessetes.

Però l’autor intel·lectual d’aquella transforma­ció urbana i cívica va ser Pasqual Maragall, possibleme­nt el millor alcalde que ha tingut Barcelona. M’explicava un dia que en algunes nits caloroses d’estiu pujava a Miramar i contemplav­a la ciutat diverses hores. Una de les seves obsessions era obrir Barcelona al mar. Pensava i somiava. Escrivia notes i parlava amb arquitecte­s, urbanistes, periodiste­s, empresaris i ciutadans anònims sobre com s’havia d’emprendre el canvi.

És interessan­t rellegir la conferènci­a que quatre mesos abans de la designació com a seu olímpica va pronunciar a l’Ateneu Barcelonès el juny del 1986. Proposa una ciutat moderna amb projecció a tot Espanya, capital d’una Catalunya pròspera i integrada a un espai econòmic europeu, líder de les ciutats mediterràn­ies i capital europea que serveixi de pont amb Amèrica Llatina.

Les circumstàn­cies polítiques, amb el Govern de Felipe González a Madrid i amb Jordi Pujol al capdavant de la Generalita­t, eren un repte i una oportunita­t. L’Estat es va abocar als Jocs i va posar els recursos necessaris en aquella Espanya del cinquè centenari del 1492. Jordi Pujol no va poder oposar-se a aquella cita amb la història de la capital de Catalunya i va donar el seu suport oficial als Jocs encara que les joventuts del seu partit, avui al front de diverses conselleri­es en el Govern de Catalunya, xiulaven el Rei i exhibien les banderes amb els eslògans de “Freedom for Catalonia”.

El relat de Maragall va acabar imposantse perquè “aquí hi ha una idea genial que cau en terra adobada i que donarà fruit”. Hi ha una voluntat de projectar-se cap enfora i cap al futur amb el desig exprés de trobarnos amb ciutadans de tot el món, d’altres cultures i poder fer-ho sobre la base d’un intercanvi humà pacífic. Aquella idea genial passava per projectar-nos internacio­nalment, convertir la ciutat en una metròpoli eficient i atractiva per a la ubicació de les noves activitats industrial­s i d’alta tecnologia.

Barcelona es va bolcar amb la idea genial de manera col·lectiva i transversa­l. Maragall va acabar aquella intervenci­ó a l’Ateneu dient que “ara vull deixar una cosa molt clara. Els Jocs Olímpics no són una amenaça contra la catalanita­t del nostre país. A veure si això ens ho fiquem al cap... hem d’aconseguir que una sèrie de símbols nostres hi estiguin presents: la llengua, les banderes, el mostrar-nos al món tal com som”.

En definitiva, Maragall demanava als catalans que aprofitess­in els Jocs per posar a prova la seva capacitat de creació davant del repte més gran de la història contemporà­nia. Tot va sortir força bé i Barcelona és avui al mapa europeu i mundial amb lletres grans. Els Jocs eren un repte en positiu, de futur, de visió àmplia i generosa, liberal i oberta.

Aquell discurs que va ser assumit per la gran majoria de barcelonin­s i catalans, amb la col·laboració sincera o no dels espanyols i amb el compromís econòmic i polític del Govern de Madrid, contrasta amb el discurs polític actual que no troba suports a cap país del món, que ha obert un xoc frontal amb Espanya i que ha dividit la societat catalana.

Aquell discurs contrasta amb la falta de suports externs d’avui, la confrontac­ió amb Espanya i la divisió entre els catalans

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain