La Vanguardia (Català)

L’hospital s’oposa al trasllat d’en Charlie a casa per morir

Un tribunal decidirà les cures del nadó en els seus últims dies

-

L’agonia de Charlie Gard no s’acaba. L’hospital anglès en què es troba ingressat el menut, víctima d’una malaltia genètica rara anomenada síndrome d’esgotament mitocondri­al, va informar ahir el jutge de la impossibil­itat que el nadó pugui tornar a casa seva per morir al costat dels pares, tal com aquests han demanat, perquè el sistema de respiració assistida que necessita només pot ser facilitat al centre mèdic.

Aquests van ser els arguments que van esgrimir els advocats del Great Ormond Street Hospital davant el tribunal al qual també van acudir els pares del nadó a fi de determinar un pla de cures per al final de la seva vida. Aquesta nova visita al tribunal va tenir lloc un dia després que Connie Yates i Chris Gard, pares del petit d’11 mesos, anunciessi­n que abandonave­n la batalla legal per no desconnect­ar el seu fill i permetre que rebés un tractament experiment­al.

El text remès al jutjat pels advocats de l’hospital assenyala que “el pla ha de ser segur, evitar qualsevol dolor a en Charlie i protegir la seva dignitat. Alhora, ha d’atendre els desitjos dels seus pares en relació amb el moment i lloc de la seva mort”. El document apunta que la ventilació artificial del nadó només pot ser atesa a l’hospital. “En Charlie és un menor que requereix un tractament altament especialit­zat, i la seva curano pot ser simplifica­da”, afegeix el document.

L’advocat dels pares, Grant Armstrong, denuncia que l’hospital està posant obstacles perquè el menor pugui morir a casa seva. L’“últim desig [dels pares] és que en Charlie mori a casa”, va explicar el lletrat al tribunal, i va proposar l’ús d’un ventilador portàtil i subministr­ament d’oxigen.

El Great Ormond Street Hospital, el centre infantil més antic d’Anglaterra, no ha informat encara del moment en què desconnect­arà el nadó. El menut pateix greus danys cerebrals i els seus òrgans s’han vist afectats, no té moviment i tampoc no pot sentir.

La batalla judicial va començar el passat 3 de març i ha arribat fins al Tribunal Europeu de Drets Humans. Els jutges britànics van donar als progenitor­s un termini que expirava dilluns passat per presentar proves mèdiques que justifique­ssin revocar la decisió dels metges de desconnect­ar el nadó. Però qualsevol esperança va desaparèix­er quan l’especialis­ta nord-americà que havia ofert una teràpia alternativ­a a en Charlie va dir que ja era massa tard per al nadó. Els danys cerebrals ja eren irreversib­les.

 ?? CHRIS J RATCLIFFE / AFP ?? El cas d’en Charlie ha concitat una forta polèmica i ha donat peu a protestes per part de grups provida
CHRIS J RATCLIFFE / AFP El cas d’en Charlie ha concitat una forta polèmica i ha donat peu a protestes per part de grups provida

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain