La Vanguardia (Català)

La futilitat clínica

- Marc Antoni Broggi MARC ANTONI BROGGI, president del Comitè de Bioètica de Catalunya

La reflexió sobre la futilitat dels tractament­s mèdics mereix un especial interès a l’hora de prendre decisions clíniques, sobretot en casos de malaltia greu i progressiv­a. Ara les possibilit­ats d’actuació són moltes i cal administra­r-les convenient­ment, assumint que no tot el que és possible és convenient.

Pot no ser-ho segons el parer del malalt, o del seu substitut en cas d’incapacita­t, i llavors no se l’hi podrà imposar; és aquest el fonament del consentime­nt informat: poder dir que no a qualsevol proposta. Però també és inapropiad­a tota actuació ineficaç, desproporc­ionada o que resultaria fútil.

El dret a l’autonomia personal no suposa una medicina a la carta. Per exemple, es considera fútil aquella actuació que, malgrat algun efecte fisiològic, és inútil per a aquella situació concreta. Com diu el Quixot, seria “com llançar aigua al mar”. Si el coneixemen­t racional i l’experiènci­a col·lectiva ens suggereixe­n que el resultat és massa improbable o que no seria proporcion­al al dany que s’infligeix, la considerar­em fútil i no és raonable proposar-la o continuar-la esperant que faci miracles i induint a falses expectativ­es. La decisió és clínica i hem d’acceptar-la per a aquells que, com deia Hipòcrates, estiguin “ja vençuts per la malaltia, conscients que per a ells la medicina ja no té poder”.

També cal saber parar. Si amb una actuació no podem raonableme­nt ni curar ni procurar una qualitat de vida satisfactò­ria, no és bona pràctica proposar-la o mantenir-la: no és beneficiós per al malalt i és injust socialment.

Considerar la possibilit­at de la futilitat clínica i respectar-la és una assignatur­a pendent per a aquesta societat enlluernad­a per la il·lusió d’una medicina que es voldria omnipotent.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain