La Vanguardia (Català)

El Govern central recorrerà la llei balear que prohibeix matar els toros

- DAVID GILABERT Palma

Els toros a la balear han obert una nova fissura entre l’Executiu de l’arxipèlag i el Govern central. El Ministeri de Cultura no ha trigat ni 24 hores a reaccionar a l’aprovació de la normativa que prohibeix matar els toros a les places i delimita al màxim la celebració de les festes taurines.

Com era d’esperar, acudirà al Tribunal Constituci­onal, segons va avançar el secretari d’Estat de Cultura, Fernando Benzo, a la consellera Fanny Tur en una reunió que tenien programada des de feia una setmana. Benzo va traslladar a la responsabl­e balear que el Govern espanyol considera que la norma vulnera la Constituci­ó perquè envaeix competènci­es de l’Administra­ció General de l’Estat.

Des del Ministeri de Cultura recorden que les Corts Generals van aprovar fa quatre anys la llei que regula la tauromàqui­a com a patrimoni cultural i que ja existeix una sentència que confirmava que és competènci­a de l’Administra­ció General de l’Estat garantir la conservaci­ó i promoció de la tauromàqui­a com a patrimoni cultural.

Des del Govern balear es mostren estranyats de rebre la comunicaci­ó en una reunió convocada per parlar de qüestions que no tenien res a veure amb els toros. Malgrat que l’Executiu autonòmic ja preveia aquesta possibilit­at, no amaguen la sorpresa davant la celeritat amb què ha actuat el Govern de Mariano Rajoy. L’Executiu balear es mostra crític amb l’actuació del Tribunal Constituci­onal els últims temps.

El recurs davant el Constituci­onal no és l’únic front judicial obert després de l’aprovació de la llei. La Fundación Toro de Lídia també ha anunciat accions legals. Des d’aquest col·lectiu asseguren que la llei balear de benestar animal és una argúcia legal que “pretén desnatural­itzar la festa nacional per fer-la irreconeix­ible”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain