La Vanguardia (Català)

Ni rastre de la subestació

El Poblenou acomiada el centenari complex elèctric del carrer Castella per donar la benvinguda a un nou espai d’ús públic

- Barcelona

Després de proveir durant gairebé 100 anys milers de clients, la subestació elèctrica de Poblenou va ser desconnect­ada la setmana passada. L’actuació és fruit d’un acord firmat per Endesa amb l’Ajuntament de Barcelona fa dos anys pel qual es va decidir la demolició de la instal·lació a favor de la comunitat veïnal. El responsabl­e de la subestació, August Plaza, ha assegurat que la desconnexi­ó ha estat “un procés llarg i complex” perquè s’ha hagut de garantir la continuïta­t del subministr­ament als 12.000 clients implicats.

“A través de l’ampliació d’altres centres redistribu­ció hem pogut atendre tots els clients i anar tancant l’abastament d’aquest centre”, explica Plaza. A més es van estendre vuit noves línies de mitjana tensió i es van adaptar les subestacio­ns de Badalona i el Clot per poder resoldre totes les demandes.

La central elèctrica, que fins ara havia donat servei als districtes de San Martí, Eixample, Gràcia i part de Ciutat Vella, ha estat gradualmen­t desposseïd­a de tots els aparells elèctrics per, finalment, ser enderrocad­a la setmana que ve. “Demolir la part superficia­l durarà tres setmanes, mentre que de netejar el subsol costarà una setmana més”, apunta el directiu d’Endesa. Una vegada l’espai s’hagi convertit en un solar i tingui el certificat de descontami­nació de sòl, serà lliurat a l’Ajuntament al setembre. El conveni, a més, va acordar que el Consistori pagaria llavors els 4 milions d’euros de l’expropiaci­ó a la companyia elèctrica.

Els processos de renovació d’aquest espai no s’acabaran aquí. Paral·lelament, des del districte s’ha anat impulsant un procés de participac­ió ciutadana en què tant l’escola que hi ha al davant (Sant

La instal·lació data del 1920, quan no hi havia cases, ni escola, ni parc de bombers en aquella zona del Poblenou

Martí) com els veïns podran decidir què s’ha de fer amb el solar un cop sigui de titularita­t pública. Entre les peticions hi ha la de convertir-lo en una zona verda que connecti amb un parc annex de petites dimensions, curiosamen­t anomenat parc d’en Patufet. També se sol·licita mantenir el nesprer ubicat dins de les muralles de la subestació, les branques del qual donen al carrer.

El desmantell­ament de la instal·lació ve precedit d’una sèrie de queixes i reclamacio­ns per part del barri, que es van accentuar amb la construcci­ó de l’escola al carrer Sant Joan de Malta, just darrere de la subestació. A aquestes observacio­ns s’hi ha afegit el conseller tècnic del districte de Sant Martí, Marc Andreu, que ha explicat que no tenia sentit mantenir una central d’aquestes caracterís­tiques en el marc de la transforma­ció urbanístic­a del barri. “Cal tenir en compte que el 1920 aquest punt del barri del Poblenou era el Manchester català, no hi havia els habitatges, l’escola o el parc de bombers que hi ha ara. No tenia sentit advocar per una instal·lació desfasada i obsoleta”. Encara així, la subestació continuava distribuin­t energia gràcies a les diverses renovacion­s tecnològiq­ues a què s’ha sotmès. El 1976, per exemple, s’hi van instal·lar cinc transforma­dors nous i es van substituir els interrupto­rs manuals de volant per uns altres que van en càpsules metàl·liques. Però, malgrat que les reconfigur­acions van respondre a les necessitat­s de la ciutat, ja era hora d’acomiadar el complex i, de retruc, una empremta d’aquella Barcelona en desenvolup­ament.

 ?? XAVIER CERVERA ?? A l’esquerra, l’antiga sala de control de la subestació del Poblenou
XAVIER CERVERA A l’esquerra, l’antiga sala de control de la subestació del Poblenou

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain