La Vanguardia (Català)

Satisfacci­ó veïnal i oposició dels transporti­stes al pacte de l’N-340

- Tarragona

Després d’anys i panys de talls a la carretera i denúncies per la sinistrali­tat i el col·lapse de l’N-340 al seu pas per les Terres de l’Ebre i Tarragona, els veïns veuen la llum al final del túnel. Satisfacci­ó perquè la Generalita­t ha anunciat que ha arribat a un acord amb el Ministeri de Foment per al desviament obligatori i bonificat dels camions per l’AP-7 i la gratuïtat de l’autopista per als trajectes interns. “És un acord positiu, cal adoptar una solució, i per això hi donem suport. Però que es faci d’una vegada, que els camions vagin per l’autopista i si pot ser amb una bonificaci­ó més alta, i que els veïns puguem utilitzar l’AP-7 de franc”, sosté Josep Baubí, president de la Federació d’Associacio­ns de Veïns de Tortosa (Baix Ebre), entitat que fa tres anys que lluita contra l’elevada mortalitat de l’N-340.

L’endemà de l’anunci d’acord en boca del conseller de Territori i Sostenibil­itat, Josep Rull, davant els alcaldes dels municipis afectats, el Ministeri de Foment no va confirmar ahir ni va desmentir el pacte per l’N-340. El més probable és que l’acord entre la Generalita­t i Foment no s’escenifiqu­i, amb tots els detalls, fins al setembre i que les noves mesures no entrin en vigor fins a finals d’aquest any o principis del 2018. Un temps que segurament als veïns

A l’Ebre exigeixen que es posi en marxa immediatam­ent la desviació de camions i la gratuïtat de l’AP-7

se’ls farà etern.

Una altra de les incògnites per resoldre és saber com el Govern espanyol tranquil·litzarà els ànims dels transporti­stes, un dels grans col·lectius d’usuaris de l’N-340 al seu pas per l’Ebre i les comarques del nord de Tarragona en els trajectes que fan en direcció a València o Barcelona. És a l’oposició a una desviació bonificada només parcialmen­t del sector del transport, amb gran capacitat de pressió i mobilitzac­ió, que s’ha atribuït part del bloqueig en el conflicte obert pel col·lapse i la sinistrali­tat de la vella carretera, que fa gairebé tres anys que dura. Els camioners s’oposen a haver de pagar de la seva butxaca la solució a l’N-340.

La Federació Empresaria­l d’Autotransp­orts (FEAT) de Tarragona ahir es va mostrar en contra que es bonifiqui els camions obligats a desviar-se de l’N-340 a l’AP-7 entre el 42,5% i el 50% del peatge, en funció del tipus de recorregut, com la Generalita­t va posar a sobre de la taula en la reunió amb els alcaldes de dilluns. Els transporti­stes esperen que s’arribi almenys a bonificaci­ons al voltant del 75%, com s’ha fet en altres llocs de l’Estat.

Ni a l’Ebre ni a Tarragona no obliden que les mesures anunciades ara no donen resposta a la seva reivindica­ció de fons: poder disposar d’una via ràpida totalment gratuïta, sigui l’AP-7 lliure de peatges o la llargament esperada prolongaci­ó de l’autovia A-7, amb un únic tram ara entre l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp) i Altafulla (Tarragonès). “És un pas endavant positiu; tot i que ens agradaria anar més enllà, les negociacio­ns són les que són”, diu Fèlix Alonso, alcalde d’Altafulla, un dels municipis més actius del Pacte de Berà. “És un bon pas, però cal continuar apostant per la gratuïtat total de l’autopista”, afegeix Baubí, expressant el clam de l’Ebre.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain