La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Varïin com el temps durant el mes de març. Plana.

2 Acaba com comença. Ho envernissa amb xarol fins deixar-ho ben lluent. Agafa el nucli central. 3 Miquel Llach Pons. La península que ens acull. L’arbre dels matemàtics.

4 Em posi al sobre, a descansar. Matèria pudent a la qual al·ludim quan les coses no ens van bé. Escaire.

5 Que succeeix de debò, encara que et pessiguis. Criatura nabokovian­a a l’Ajuntament de Barcelona. Isola.

6 Mancat d’equitat, sense arribar a cínic. Ensumada amb ganes de percebre-la. 7 Meridió. Vents suaus. La respiració propera al ronc que precedeix la mort. 8 Les primeres de les últimes. Vestida de gala. Fusta. 9 Renovi el tall d’un instrument d’acer. Pilota fiscal. Soni sense segones.

10 Fruita liquada. Doblegada en diversos secs. Gos anaeròbic. 11 Inicïi un procés judicial. Sol contradir tot el que li posen al darrere. Acosta’t.

12 Va fent via. Vers de matemàtic. Ens cal per respirar. 13 As. Sortís. Buidar la bufeta. 14 L’esperem amb

VERTICALS 1 Beure maternalme­nt. Socarraran. 2 Acaba com comença. Ho pot ser la plata i també el Talió. L’astre present a tots els aparadors envidriats. Disjunció oxigenador­a.

3 Ho torna a deixar ben llis. El matàvem a la manera del món lliure.

4 Con foradat pel mig. Ilis. Amaneixi. 5 Sortida profession­al que tothom busca. Deglutí. Ixin sense la parella de romans. 6 Llar d’ibis. Representa­nt municipal amb responsabi­litats de govern. Patia per la manca d’aliments. 7 Diré que he perdut el cap. Ho subministr­a a trossos. Deies qeu havien perdut el cap, però era un passamunta­nyes.

8 Que no se surt del corrent. M’avinc a fer-ho. Res no és. 9 Li era aliè i per això ho va escapçar. Pregava al Parlament. Oro en ordre alfabètic.

10 Segellarà la carta perquè ningú no pugui obrir-la per tafanejar. Temps que ens juga a la contra. 11 Escaire. Situant al calendari. Dona estimada.

12 Principi ignífug. Poblets sense jurisdicci­ó. Lil·liputencs. 13 Ho coneix. Conducte respirator­i situat damunt la tràquea. Has perdut la porteria de rugbi. 14 Esmola. Cèrvid asiàtic de banyes amples. Prega per recuperar el rellotge.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain