La Vanguardia (Català)

Tornen els anys vuitanta

Onada de nostàlgia amb sèries ambientade­s en aquesta dècada, com ‘Stranger things’, ‘The Goldbergs’ i ‘Glow’

- PERE SOLÀ GIMFERRER Barcelona

Els espectador­s que van néixer als anys setanta i vuitanta poden quedar desconcert­ats si miren les sèries del moment. Van cometre el mateix error que les generacion­s anteriors: pensar que sempre serien joves. Ara estan descobrint que les seves infanteses i adolescènc­ies ja no són contemporà­nies. Stranger things va estrenar el cap de setmana passat un tràiler complet de la segona temporada i, entre les referèncie­s a Els caçafantas­mes i estilismes teen propis d’un Tom Cruise juvenil, el públic pot detectar-hi perfectame­nt la dècada que retraten els germans Duffer. És tan d’època com una adaptació de Jane Austen o un títol ambientat en la dècada dels anys vint amb flappers incloses.

La sèrie nominada a l’Emmy al millor drama no és cap excepció: els vuitanta hi són per tot arreu. Un altre cas és el de San Junípero, l’episodi de Black mirror nominat com a millor pel·lícula per a televisió i un clàssic instantani. Aquí la Yorkie (Mackenzie Davis) i la Kelly (Gugu Mbatha-Raw) entraven voluntària­ment en una espècie de Matrix intertempo­ral que els permetia desconnect­ar de la seva pròpia vellesa i el seu precari estat de salut, i s’enamoraven en uns vuitanta idíl·lics fets per ordinador, entre caçadores amb tatxes i Open your heart de Madonna. Al principi el creador Charlie Brooker s’havia plantejat que viatgessin al Renaixemen­t o a començamen­ts del segle XX, però va optar per aquesta dècada perquè “les persones graviten al voltant de la seva pròpia era; la teràpia de la nostàlgia és una cosa real”, explicava al portal Collider. I, en certa manera, aquesta línia de pensament es pot extrapolar als guionistes de Hollywood, que tornen a una dècada que els representa.

Els seguidors de la comèdia familiar The Goldbergs, que explica el dia a dia d’una família de classe mitjana amb una mare sobreprote­ctora, es troben a cada capítol amb una anècdota diferent, ja sigui la cadena humana que es va fer el 25 de maig del 1986 als Estats Units per lluitar contra la fam a l’Àfrica (Hands across America), incloent-hi el tema de We are the world compost per Michael Jackson i Lionel Richie, o l’impacte popular de la primera trilogia de La guerra de les galàxies (L’imperi contraatac­a i El retorn del Jedi es van estrenar el 1980 i el 1983 respectiva­ment). I què acomiada cada episodi? Un enregistra­ment real d’Adam F. Goldberg, el creador d’aquesta sèrie semibiogrà­fica que havia documentat de manera inconscien­t la seva pròpia infantesa, on la seva mare perforava la capa

Els protagonis­tes de ‘Halt and catch fire’ són el pont entre la societat preinterne­t i l’actual, connectada

d’ozó cada vegada que es pentinava amb quantitats indecents de laca.

Les edats i els perfils dels creadors parlen bastant de les representa­cions d’aquesta onada dels vuitanta, que adquireixe­n un nou significat amb la perspectiv­a que atorga el temps. Christophe­r Cantwell i Christophe­r C. Rogers eren tan novells i joves quan van concebre Halt and catch fire, sobre l’eclosió de la indústria de la informàtic­a, que al canal AMC els va proposar que un altre home portés les regnes de la sala de guionistes, Jonathan Lisco. Però criats en els vuitanta, amb experiènci­a en la recerca i documentac­ió, i havent vist la creació de déus pagans com Steve Jobs, van voler explicar una història fictícia sobre el desenvolup­ament dels ordinadors personals, les comunitats en línia i les plataforme­s com Amazon. Els personatge­s visionaris interpreta­ts per Kerry Bishé i Mackenzie Davis (una altra vegada!) són el pont entre la societat preinterne­t i l’actual, on els usuaris es connecten amb el mòbil sense haver-se aixecat del llit.

I, mentre en el drama d’espies soviètics de The americans es nota que el creador Graham Yost havia nascut als cinquanta, vivint amb ulls d’adult aquella dècada marcada pel final de la guerra freda, a Glow es disseccion­a el rol de la dona a través de lluitadore­s de wrestling d’un programa de televisió que sí que va existir (Gorgeous ladies of wrestling ),ia Red oaks resulta evident que el cocreador Joe Gangemi havia viscut aquella dècada en el cinema amb homenatges tant al Martin Scorsese de ¡Jo, qué noche! com referèncie­s a Dirty dancing amb l’actriu Jennifer Grey en nòmina com a mare del protagonis­ta universita­ri.

Aquesta visió, que consti, pot estar excessivam­ent marcada pels records d’infantesa o joventut. I és per aquest motiu que els germans Matt i Ross Duffer van donar la campanada l’estiu passat. Com que els creadors de Stranger things són del 1984, tenen una percepció marcada pels títols que consumien als noranta a través de la televisió: el sentit de l’amistat d’Els Goonies i Cuenta conmigo, aventures semblants a l’Steven Spielberg d’E.T. i el sentit del terror de Stephen King o d’Alien de Ridley Scott. És una recopilaci­ó de sensacions com si fos un grans èxits narratiu i emocional, una manera ideal d’endinsar-se en aquest naixement dels vuitanta com a ambientaci­ó d’època.

 ?? NETFLIX ?? Stranger things opta a 18 premis Emmy, incloent-hi el de millor sèrie dramàtica i millor direcció
NETFLIX Stranger things opta a 18 premis Emmy, incloent-hi el de millor sèrie dramàtica i millor direcció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain