La Vanguardia (Català)

Elevar la mirada

- Jordi Balló

Si no hi ha cap fet imprevist, avui Mariano Rajoy declara a l’Audiència Nacional a San Fernando de Henares. Que un president de Govern en actiu declari en un judici no és gaire habitual, però tampoc es pot considerar un fet extraordin­ari en l’àmbit internacio­nal. En canvi, el que sí que resulta més interessan­t és que davant d’aquesta convocatòr­ia, el poder judicial espanyol s’ha posat en marxa per tal de modificar algunes de les seves rutines visuals. I fent-ho ens demostra l’arrel profunda dels seus sistemes iconogràfi­cs, que semblen invisibles fins el dia que cau el vel i apareix una veritat oculta.

El poder judicial ha proposat que Rajoy s’assegui al lloc dels advocats, al mateix nivell que el tribunal i aquells que l’interpel·laran. El motiu d’aquest desplaçame­nt del lloc habitual dels interrogat­oris, una banqueta situada al mig del quadrilàte­r de la sala, és que d’aquesta manera Rajoy no haurà d’elevar la mirada a l’hora de contestar les preguntes que se li puguin fer. No elevar la mirada vol dir que desapareix tota ombra de culpabilit­at o de sospita, i preserva així la seva dignitat intacta.

Introduint aquesta variable sobre la ubicació a la sala el poder judicial espanyol està admetent explícitam­ent allò que normalment vol amagar: que el seu sistema de representa­ció d’un judici es basa en una jerarquia de l’espai que el que pretén es fer sentir incòmode la persona convocada, amb voluntat de denigrar-la. En el moment que s’evita que Rajoy hagi de passar aquest tràngol visual, es reconeix que tot el sistema està pensat per fer sentir el testimoni, o l’inculpat, com algú que només pel fet de ser allà asseguda, amb la mirada alçada, ja provoca desconfian­ça.

El poder judicial espanyol normalment no ensenya mai aquestes cartes. I provoca, en conseqüènc­ia, que no hi hagi una crítica a la seva representa­ció, perquè sembla natural i invisible. Només algunes vegades aquesta manera de culpabilit­zar sense dir-ho esdevé intolerabl­e. Recordo el dia que víctimes del franquisme seien al banc dels acusats a declarar en el judici contra Garzón. Veure víctimes tractades com a presumptes culpables feria tota

El sistema està pensat per fer sentir el testimoni, o l’inculpat, com algú que només pel fet de ser allà ja provoca desconfian­ça

sensibilit­at democràtic­a.

Aquesta invisibili­tat de l’escenifica­ció dels poders legals espanyols pretén reforçar una idea que cada cop s’aplica més taxativame­nt: el sistema funciona perfectame­nt, és una màquina ben greixada que no es qüestiona. Aquesta opacitat no es un senyal de discreció sinó una voluntat de posar-se en escena desapareix­ent.

És aquesta defensa de la rutina aparentmen­t innocent la que ara trontolla quan es decideix modificar la ubicació de Rajoy. Fent-ho, sabem que aquests dispositiu­s compten, que estan estudiats amb cura per traslladar al públic una impressió, un missatge visual, independen­tment de la seva pròpia veritat. Les persones en un judici han de mirar el poder des de baix, i quan ho fan les situem en el camp de la sospita.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain