La Vanguardia (Català)

Mouawad, oracle del segle XXI

- JOAN-ANTON BENACH

Inflammati­on du verbe vivre / Les larmes d’Oedipe

Autor i director: Wajdi Mouawad Lloc i data: Teatre Lliure (22/VII/2017)

Per mitjà d’un díptic titulat Els moribunds, el dramaturg canadenc d’origen libanès Wajdi Mouawad (Beirut, 1968) ha emprès una indagació dels rastres de la poètica de Sòfocles en el món contempora­ni i, de manera particular, a la Grècia actual. Així doncs, per primera vegada aquest autor, ben conegut del públic local, deixa de banda els conflictes sorgits durant l’experiènci­a migratòria de la seva família i d’ell mateix, i s’erigeix en testimoni privilegia­t d’un temps convuls, especialme­nt tràgic per als refugiats i les víctimes més vulnerable­s de la gran crisi econòmica. Segons com, Mouawad se’ns presenta com un oracle del segle XXI.

La primera part del díptic, el dramaturg l’ha vista com una Inflammati­on du verbe vivre, enunciat hiperbòlic que pretén al·ludir a una dissort que afectaria tota persona vivent. Per apropar-se a aquesta universali­tat Mouawad ha pensat recórrer al llenguatge audiovisua­l que li ha permès visitar tota mena d’escenaris: urbans i rurals, habitables i inhòspits, marins i terrestres, poblats o deserts... I el dramaturg, autor i director de l’espectacle és, alhora, l’actor pràcticame­nt únic que interactua amb les imatges, selecciona­des per ell mateix, inflamat de saviesa a fi de poder diagnostic­ar, presumptuó­s, els mals que han emmalaltit un segment de la humanitat o un país castigat per les obligacion­s que li dicta un veí seu poderós. Mouawad no deixa de recordar que Alemanya ha estat, fins ara, el botxí necessari, que diuen, de Grècia.

Quan l’autor, director i actor visita un dels caus de perdició de la joventut, ai!, fatalment esgarriada, utilitza el tòpic més tòpic de tots: les imatges mostren una discoteca penombrosa on, abrigat per una música estrident, l’espectador endevina un etilisme col·lectiu desfermat, altres consums prohibits i fornicis frenètics perpetrats a peu dret.

La segona part del díptic –Les larmes d’Oedipe–, l’autor la situa en el moment en què Edip (Patrick le Mauff), la seva filla Antígona (Charlotte Farcet) i l’acompanyan­t que canta la dissort del cec (Jérôme Billy) s’han aturat en el pelegrinat­ge a la cerca del lloc on l’heroi més tràgic de Sòfocles ha de ser enterrat. Per aquest segon espectacle de Des mourants, Mouawad ha escrit un text molt més contingut, on s’escolta una salmòdia del mateix Edip, jacent: una queixa pels mals que assetgen el seu país, les revoltes inútils dels adversaris del poder i un lament especial per Alexandros, el jove enfrontat a la policia i mort per les ferides sofertes.

La música i el cant de Jérôme Billy aporta unes pinzellade­s sentimenta­ls a l’escena que, tanmateix, és perillosam­ent estàtica i fosca, com si s’hagués aturat a tocar d’un horitzó roent, que deixa els intèrprets com figures retallades a contrallum. Una composició visualment molt poc gratifican­t.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain