La Vanguardia (Català)

El nou colós

- KARLES TORRA

Kamasi Washington

Intèrprets: Kamasi Washington, saxo tenor; Rickey Washington, flauta i saxo soprano; Ryan Porter, trombó; Brandon Coleman, teclats; Patrice Quinn, veu; Joshua Crumbly, contrabaix; Robert Miller, bateria; Jonathan Pinson, bateria Lloc i data: Festival de Jazz de Barcelona. Sala Barts (24/VII/17) Fervent admirador de grans saxofonist­es com Pharoah Sanders, Sonny Rollins o Wayne Shorter, fa un parell d’anys el californià Kamasi Washington va debutar com a líder amb un triple àlbum, The epic, i va passar de ser un artista gairebé desconegut a convertirs­e en la nova sensació de la jove escena del jazz contempora­ni. Amb una orquestrac­ió d’allò més original, que inclou un cor i una formació de corda al costat d’una banda de jazz elèctric, aquest monumental treball de 173 minuts ha concitat els elogis de la crítica i d’un públic transversa­l que va més enllà dels mers aficionats al jazz.

Després d’actuar diumenge a Sant Sebastià, i com a avançament de la pròxima edició del Festival de Jazz de Barcelona, la sala Barts es va omplir de gom a gom per rebre un Kamasi Washington que tornava aclamat per la multitud a Barcelona un any després del seu debut al Primavera Sound. Abillat amb un vestit tradiciona­l africà, aquest voluminós saxofonist­a tenor va aparèixer encapçalan­t un septet per arrencar amb el tema que obre el seu triple àlbum i de títol revelador, Change of the guard. Amb una sonoritzac­ió massa estrident però que poc a poc aniria millorant, Kamasi va realitzar un autèntic tour de force al llarg d’un brillant i expansiu solo que va reunir espiritual­itat, visió còsmica i força dramàtica. Després d’un bonic tema del trombonist­a Ryan Porter, va aparèixer a escena el vuitè membre del grup i pare del saxofonist­a, Rickey Washington, per abordar com a flautista una reflexiva composició de Kamasi dedicada a la seva àvia, Henrietta our hero, acompanyat a la veu pel fascinant Patrice Quinn.

El nou colós del saxo tenor va abordar a continuaci­ó un dels seus temes favorits de tots els temps, ni més ni menys que Giant feelings, obra de l’inspirat teclista Brandon Coleman i tot un viatge d’allò més funkadèlic. Tot això abans de deixar-nos al·lucinats amb la velocitat i la intensitat de les seves intervenci­ons en un cinemàtic The magnificen­t 7, coronat per un solo per sucar-hi pa del contrabaix­ista Joshua Crumbly. La part final es va encadenar a un irresistib­le Re run, amb una picant conversa entre els dos bateries, Robert Miller i Jonathan Pinson, fins a desembocar en un emotiu The rhythm changes, amb la meravellos­a veu de Patrice Quinn i un Kamasi carregat de força espiritual. Sens dubte, dilluns passat vam assistir al gran esdevenime­nt jazzístic de l’estiu. Sensaciona­l.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain