La Vanguardia (Català)

Villar, suspès un any

El CSD inhabilita cautelarme­nt el president de la Federació Espanyola de Futbol

- CARLOS NOVO Madrid

La comissió directiva del Consell Superior d’Esports (CSD), tal com es preveia, va acordar “per unanimitat suspendre motivadame­nt i de manera cautelar i provisiona­l per un any” el president de la Federació Espanyola de Futbol, Ángel Villar, i el vicepresid­ent per a Afers Econòmics, Juan Padrón, va explicar José Ramón Lete, el president del CSD, en una breu compareixe­nça en la qual no va admetre preguntes. La reunió va durar una mica més d’una hora. Hi van ser 14 dels integrants de la comissió, entre ells dos homes forts del futbol espanyol: el president de la Lliga, Javier Tebas, i el president del sindicat de futboliste­s AFE, Luis Rubiales. La comissió, tot i això, no va decidir la intervenci­ó de la Federació, tal com sol·licitava Javier Tebas. Anit la Federació es va pronunciar comunicant que no presentarà recurs a la decisió del CSD.

Villar està empresonat des del passat dia 20 de juliol i el jutge de l’Audiència Nacional, Santiago Pedraz, l’acusa en una interlocut­òria demolidora d’administra­ció deslleial, apropiació indeguda i/o estafa, falsedat documental i corrupció entra particular­s. També són a presó sense fiança el fill de Villar, Gorka Villar, i el vicepresid­ent primer de la RFEF i responsabl­e de la federació territoria­l de Tenerife, Juan Padrón.

José Ramón Lete també va anunciar que el CSD sol·licitarà personar-se com a acusació particular en el cas que se segueixi contra els dos dirigents i demanarà l’assessoram­ent de l’Advocacia de l’Estat. La Lliga Profession­al també es personarà com a acusació particular, va confirmar Tebas.

El Consell Superior d’Esports ha instat, així mateix, la federació que li aclareixi si Juan Padrón continua pertanyent a algun òrgan de govern, la qual cosa condiciona­ria la seva suspensió per un any (si no pertany a cap òrgan de la federació la suspensió no té sentit), i ha sol·licitat que posi en marxa els mecanismes per substituir com més aviat millor el president ara empresonat.

La federació va fer ahir a la tarda la primera junta directiva des que Villar va guanyar les eleccions el maig passat, quan es van retirar els altres dos candidats perquè entenien que el procés electoral havia estat farcit d’irregulari­tats. Encara que no han transcendi­t els punts que es van tractar ni es va permetre l’accés a la premsa, tot indica que la Federació Espanyola –que continua afí a Ángel Villar, que s’ha negat a dimitir– intenta mantenir la seva legalitat i funcionar com si res no hagués passat.

Malgrat que des de diferents estaments del futbol han demanat a la junta directiva que dimiteixi i obri un nou procés electoral, la Junta manté l’assemblea prevista per a les 11.30 h d’avui a la seu de Las Rozas. Aquesta assemblea substituei­x la que es va ajornar el dia 20 passat, dos dies després de la detenció de Villar.

La Lliga de Futbol va demanar expressame­nt i mitjançant una circular als presidents dels clubs que no assistissi­n ni a la Junta ni a l’assemblea d’avui. Van incomplir el mandat dos presidents de Primera: Enrique Cerezo, de l’Atlètic, i Jokin Aperribay, de la Reial Societat.

L’assemblea d’avui serà dirigida pel fins ara tresorer Juan Luis Larrea, que segons ahir va assumir transitòri­ament les funcions de president com a membre de més antiguitat de la junta directiva. No s’hi parlarà de pressupost­os. A la trobada hi tindrà un paper destacar Esther Gascon, la secretària general, que ahir va respondre com imputada les preguntes del jutge. Avui estarà acompanyad­a, previsible­ment, pels presidents de les federacion­s territoria­ls més addictes a Villar, que ha presidit la Federació Espanyola durant els últims 29 anys.

Entre aquests presidents destaca Marcelino Maté, el dirigent de la castellano-lleonesa, que va arribar a ser una de les opcions més clares per substituir Villar en el cas que aquest hagués tingut èxits en les seves aspiracion­s de presidir la FIFA o la UEFA.

MÉS PROBLEMES JUDICIALS

El Consell d’Esports, igual com la Lliga, es personarà en la causa de Villar com a acusació particular

LÍDER PER ANTIGUITAT El tresorer Juan Luis Larrea dirigirà l’assemblea de la Federació d’avui, que no parlarà de pressupost­os

 ?? MICHAEL PROBST / AP ?? Villar en una reunió de la FIFA celebrada a Suïssa l’any passat
MICHAEL PROBST / AP Villar en una reunió de la FIFA celebrada a Suïssa l’any passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain