La Vanguardia (Català)

Els partits acusen el supervisor de passivitat davant la gestació de la crisi

-

xò se’ns està escapant de les mans; digue’m, què és el que cal fer?, cal legislar més?’ ni per criticar cap de les nostres mesures”. Mentre va rebutjar que tant Rato com Solbes qüestiones­sin les provisions anticícliq­ues, sí que va reconèixer haver rebut “moltíssime­s trucades” de la banca per queixar-se de l’enduriment de les exigències de capital. Això sí, Caruana va reconèixer ahir que “en l’últim moment” –per tant, quan va coincidir amb el ministre Pedro Solbes–, “me’n vaig anar amb certa frustració que no haguessin fet més cas al Banc d’Espanya”.

Malgrat els arguments exposats, tots els partits de l’arc parlamenta­ri, inclòs el PP, el van acusar d’haver negat l’existència d’una bombolla immobiliàr­ia, de no haver controlat els excessos de part de la banca (preferents, taxacions, hipoteques per sobre del 80% del valor de l’immoble), així com de no haver plantejat més mesures al Govern, com més iniciative­s legislativ­es per controlar els problemes amb el crèdit. L’ara director general del Banc de Pagaments Internacio­nals es va remetre a diferents discursos pronunciat­s com a governador i a documents del Banc d’Espanya per rebatre aquestes acusacions. I va arribar a demanar que no es confongués el to “moderat, potser excessivam­ent burocràtic” amb “falta d’inquietud”. Segons va detallar, abans d’arribar a ser governador, el 1999, ja va començar a parlar dels riscos del creixement ràpid del crèdit i el 2003, el Banc d’Espanya va alertar per primera vegada del rescalfame­nt dels preus de l’habitatge.

En diverses ocasions, va sortir a col·lació la polèmica carta dels inspectors del Banc d’Espanya del 2006 contra la gestió de Caruana. L’exgovernad­or va assegurar que la missiva feia referència al fort creixement del crèdit bancari, una cosa que “preocupava” la institució des de feia anys. A més, els va criticar per no haver anticipat, com li va passar al mateix supervisor, la crisi de solvència de les entitats de crèdit.

També hi va haver un últim dard dedicat a Linde, qui precisamen­t en la compareixe­nça que va inaugurar la comissió havia centrat bona part de la seva curta llista d’errors de l’organisme en l’època de Caruana. Aquest va fer referència a la falta de “persuasió” reclamada per Linde fa uns dies al Congrés. “Si algú es creu que amb persuasió es podia haver arribat al nivell de capitalitz­ació que es requeria o el nivell de recursos propis per fer front al que venia, crec que hi ha una desproporc­ió en l’ordre de magnitud que és molt elevada”, va reblar Caruana.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain