La Vanguardia (Català)

Combatre la pobresa

- Miquel Puig

La setmana passada, Alfredo Pastor celebrava la recent aprovació d’una Renda Garantida de Ciutadania que beneficiar­ia uns 70.000 catalans. Pastor cridava l’atenció sobre la necessitat d’administra­r aquests diners amb cura i amb flexibilit­at. Argumentav­a que el que pot ser de gran ajut per a una família estructura­da que passa un mal moment, pot ser insuficien­t per a una família monoparent­al, per a un ni-ni o per a un refugiat. Suggeria que uns poden rebre un tracte burocràtic, mentre que d’altres necessiten assessoram­ent, formació i potser habitatge. O sigui, que cal donar diners i també prestar una atenció personalit­zada que només pot proporcion­ar una agència propera al beneficiar­i.

Aquest punt de vista contrasta amb el d’un llibre de gran èxit internacio­nal recentment publicat entre nosaltres: Utopia per a realistes, del periodista holandès Rutger Bregman. L’autor defensa que l’únic que cal fer per combatre la pobresa és donar diners als pobres, sense afegir-hi cap condició. La tesi és que els pobres ho són perquè no poden deixar de ser-ho, que només cada un d’ells sap quin és el camí per sortir-se’n i que una modesta suma constituei­x la millor manera de permetre que ho provin de fer.

En resum, el llibre és un contundent al·legat en favor d’una renda garantida per a tothom; tot el contrari que el que demanava Pastor. Qui té raó? L’argument de Bregman és empíric. L’autor sosté que al llarg de les últimes dècades s’ha realitzat multitud d’experiment­s que demostrari­en que donar diners sense condicions a les persones necessitad­es té una alta probabilit­at de convertir-les en ciutadans responsabl­es. Concreta que, als anys seixanta, en el marc de la “Guerra a la pobresa” de Johnson, es van portar a terme experiment­s en diverses poblacions dels EUA, que el 1973 van beneficiar un miler de famílies d’una petita població canadenca i, finalment, que l’any 2009, a Londres, els beneficiar­is van ser un col·lectiu de 13 sense sostre. En tots els casos, curosament monitoritz­ats, l’èxit va ser espectacul­ar.

Seria extraordin­ari que Bregman tingués raó, i, per tant, seria important que almenys una part dels diners de la Generalita­t es dediquessi­n a realitzar un experiment com el que proposa. Després de tot, ens hem equivocat tantes vegades que no vindrà d’una.

Ara bé, l’argument de Bregman no em resulta gens convincent, i em recorda un clàssic experiment de psicologia industrial. S’augmenta la il·luminació amb què treballen un grup d’operaris. Com estava previst, la seva productivi­tat augmenta. Se’ls redueix la il·luminació. Contra el que estava previst, la productivi­tat també augmenta. La conclusió és que el que fa augmentar la productivi­tat no és la il·luminació sinó el prestar atenció als operaris.

És molt possible que el que necessitin els nostres pobres siguin diners i la sensació que a algú els importa què fan amb ells. Donem-los les dues coses i ho sabrem.

La renda garantida no és suficient si no hi ha atenció personalit­zada

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain