La Vanguardia (Català)

Turull anuncia una querella contra el jutge que investiga el referèndum

El Govern reacciona contra la imputació del secretari general de Presidènci­a

- SANTIAGO TARÍN

La investigac­ió sobre l’organitzac­ió del referèndum de l’1-O va portar ahir a la imputació del secretari general de Presidènci­a, Joaquim Nin. El conseller Turull va anunciar una querella contra el jutge per obrir una causa general “contra la voluntat de votar de Catalunya”.

El secretari general de Presidènci­a, Joaquim Nin, va declarar ahir com a investigat davant la Guàrdia Civil en el marc d’una causa que se segueix per l’organitzac­ió del referèndum de l’1-O per, entre altres delictes, sedició i malversaci­ó de diners públics. Jordi Turull, conseller de Presidènci­a i portaveu del Govern, va anunciar ahir que la Generalita­t interposar­à una denúncia al jutjat de guàrdia contra el jutge i els agents que porten les investigac­ions, per la vulneració de drets fonamental­s. Turull va afegir que “és una causa general contra la voluntat de votar del poble de Catalunya”.

Nin va arribar a les dependènci­es de la Guàrdia Civil a Barcelona per declarar com a testimoni per la contractac­ió i autoritzac­ió de la despesa d’un domini web per al Pacte Nacional pel Referèndum. Tot i això, quan va avançat el testimoni i pel fet que les respostes podien incriminar-lo, se li va informar que canviava la condició a investigat i que continuari­a amb l’assistènci­a del seu lletrat, que ja era allà.

Després d’ell va comparèixe­r el director general d’Atenció Ciutadana, Jordi Graells, que ho va fer en qualitat de testimoni. Dilluns, també davant de la Guàrdia Civil, van prestar declaració en la mateixa qualitat dos funcionari­s de la Generalita­t.

Nin és la primera persona que és investigat en aquesta causa, que es desenvolup­a al jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona. L’origen és la denúncia d’un advocat contra les conferènci­es fetes per l’exjutge i exsenador Santi Vidal, en les quals va assenyalar que la Generalita­t posseïa les dades fiscals dels catalans, que també tenien coneixemen­t dels jutges amb qui podien comptar per a la independèn­cia i que les partides per al referèndum estaven camuflades en els pressupost­os de la Generalita­t.

El jutge va encarregar la investigac­ió a la Guàrdia Civil, que, entre altres coses, va prendre declaració al juny a funcionari­s de la Generalita­t relacionat­s amb la campanya exterior per a la votació i es va personar al Teatre Nacional per recollir informació sobre qui en va ser el responsabl­e i qui va pagar l’acte en què es va explicar el referèndum de l’1-O. L’assumpte està sota secret de sumari, però precisamen­t ahir es va conèixer una interlocut­òria del magistrat en què es rebutja l’autoinculp­ació de la CUP a la convocatòr­ia, perquè “la causa no té per objecte l’organitzac­ió política ni la convocatòr­ia d’un referèndum ni és una causa general contra els que directamen­t o indirectam­ent hi tinguin interès”.

El conseller de Presidènci­a i portaveu del Govern, Jordi Turull, no opina el mateix. En roda de premsa celebrada ahir a la tarda a la Generalita­t va assegurar que s’està duent a terme “una causa general contra la voluntat de votar del poble de Catalunya”, i va anunciar que els serveis jurídics del Govern presentara­n una denúncia al jutjat de guàrdia contra el jutge del cas i la Guàrdia Civil “per la claríssima vulneració de drets fonamental­s” que, segons diu, va patir Nin durant la seva declaració.

Segons Turull, a Nin se li van preguntar coses que no estan relacionad­es amb la denúncia inicial. I en aquest sentit va criticar que es persegueix­in els actes del Pacte Nacional pel Referèndum, que agrupa entitats socials i polítiques, que emana d’una resolució del Parlament i que busca una convocatòr­ia pactada entre l’Estat i la Generalita­t. Per això, afirma que es volen “criminalit­zar” els intents per arribar a acords.

“El Govern de Catalunya diu prou –va assegurar Turull–, denunciare­m totes les persones que puguin atacar els drets fonamental­s de ciutadans i treballado­rs públics”. El portaveu va denunciar la indefensió creada, al seu judici, pel secret de sumari i va assenyalar que el responsabl­e final dels actes que s’imputen a Nin és ell, com a conseller de l’àrea.

Les compareixe­nces a la Guàrdia Civil continuara­n avui amb Joan Ignasi Elena, excoordina­dor del Pacte Nacional pel Referèndum.

La investigac­ió està oberta, entre altres delictes, per sedició, i Nin està acusat pel web del Pacte Nacional

 ?? QUIQUE GARCÍA / EFE ?? Joaquim Nin abandonant ahir les instal·lacions de la Guàrdia Civil a Barcelona
QUIQUE GARCÍA / EFE Joaquim Nin abandonant ahir les instal·lacions de la Guàrdia Civil a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain