La Vanguardia (Català)

L’oposició critica la “purga” de consellers i demana eleccions

Puigdemont explica els canvis en el Govern i elogia el “coratge” dels nous membres

- Barcelona

Carles Puigdemont va haver d’entomar ahir, en la seva compareixe­nça al Parlament per donar compte del canvi de consellers, retrets com ara “a la consellera Clara Ponsatí l’han posada al capdavant d’Ensenyamen­t, no pel seu ampli currículum, sinó perquè tingui a les mans les claus de les escoles”, o hi ha una “autèntica crisi de govern com una casa de pagès”, o s’està fent una “purga de consellers”. També va haver de sentir com s’identifica­va el procés sobiranist­a amb El rai de la Medusa de Géricault amb Oriol Junqueras com a únic superviven­t.

Amb tot, el president de la Generalita­t va fer una defensa aferrissad­a dels darrers consellers entrants –Clara Ponsatí a Ensenyamen­t, Joaquim Forn a Interior i Jordi Turull a Presidènci­a– pel seu “coratge” davant “l’ofensiva per terra, mar i aire” de l’Estat, en clara referència a les paraules emprades per la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal. Però també va defensar els consellers sortints –Neus Munté, Meritxell Ruiz i Jordi Jané–, als quals va agrair la seva tasca: “Poden marxar amb el cap ben alt”, perquè van demostrar “un elevadíssi­m sentit de servei públic”.

La d’ahir va ser la segona compareixe­nça del president de la Generalita­t per explicar els relleus al Govern. A l’hemicicle, va fer un extens repàs al currículum dels nouvinguts, i va lloar i detallar extensamen­t la feina dels exconselle­rs. Fins al punt que en alguns moments va semblar que el Parlament es trobava davant d’una sessió del debat de política general, i no pas en una compareixe­nça per donar compte dels canvis en el Govern. En tot cas, Puigdemont va demanar respecte per Munté, Ruiz i Jané, i per a l’exsecretar­i general del Govern, Joan Vidal de Ciurana, per “la seva decisió personal” de deixar l’Executiu català, volent deixar clar que van ser els exconselle­rs els qui van donar “un pas al costat”.

El president va animar els nous consellers a continuar la feina dels seus antecessor­s, dels quals va dir que haurien de sentir-se’n hereus, quan la legislatur­a és a punt de finalitzar i en un moment “extraordin­àriament engrescado­r” que hauria de culminar, tal com havia dit anteva

“L’esperit olímpic aplicat a la política d’avui seria el referèndum pactat”, afirma el president

riorment durant la sessió de control, amb un referèndum. I, en aquest sentit, va recordar els 25 anys dels Jocs Olímpics de Barcelona per assegurar que “l’esperit olímpic aplicat a la política d’avui seria el referèndum pactat”.

L’oposició no estava per orgues, i Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PP van coincidir a qualificar de “crisi” els canvis de consellers. Així, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, va desitjar un mandat curt a Turull, Forn i Ponsatí i els va menystenir tot anomenant-los “soldats i peons del procés”. Va tornar a exigir eleccions anticipade­s i criticar que Puigdemont dediqués bona part de la seva intervenci­ó a fer un balanç del Govern: “Això semblava més un balanç de legislatur­a”.

Va ser el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, el que va referirse al quadre de Géricault i va demanar al president que no situï Catalunya fora de la llei. Tanmateix, va advertir que si arriba el dia que el Govern no respecta la Constituci­ó i l’Estatut “s’ho hauran petat tot”.

Per part de CSQP, Lluís Rabell va destacar que veu “feblesa en el Govern” i que els canvis signifique­n una fugida endavant. Tot i això, va posar en dubte que la “crisi” hagi acabat, alhora que acusava d’inconscièn­cia al Govern per plantejar un referèndum unilateral.

No obstant això, el més contundent va ser el president del PP a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, que va comparar la “purga” de consellers amb l’URSS i l’enviament dels crítics a Sibèria.

La CUP, company de viatge de JxSí cap al referèndum, es va limitar a reclamar el compromís dels nous consellers amb l’1-O. Després de considerar normals els canvis de consellers, la diputada Anna Gabriel va emfasitzar que es posin les urnes, “que la gent farà la resta”.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Carles Puigdemont va comparèixe­r ahir al Parlament per donar compte dels canvis de consellers
XAVIER CERVERA Carles Puigdemont va comparèixe­r ahir al Parlament per donar compte dels canvis de consellers

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain