La Vanguardia (Català)

Maduro manté la Constituen­t en una Veneçuela a punt del caos

Vaga general de 48 hores mentre creix la pressió diplomàtic­a contra el règim

- CARACAS Redacció i agències

Els veneçolans es preparaven ahir per a un nou xoc, previsible­ment el més dur, entre un règim cada vegada més autoritari i una oposició democràtic­a que reclama eleccions presidenci­als.

Els supermerca­ts van quedar desproveït­s de productes bàsics, davant la provisió per una població que ahir va afrontar el primer dia d’una aturada general que ha de culminar avui a mitjanit. Coincidirà així amb el tancament de la campanya electoral que el chavisme ha organitzat de cara a les eleccions de diumenge a una Assemblea Constituen­t que, si el president Nicolás Maduro no rectifica, suposarà el final de la democràcia a Veneçuela, com ha denunciat l’OEA.

La situació és tan crítica que milers de veneçolans han travessat la frontera colombiana a la recerca d’un refugi que els protegeixi de l’anunciada violència. Hi ha quinze milions d’armes il·legals al país i el règim, com ha quedat demostrat en aquests quatre mesos de violència, arma grups paramilita­rs que sembren el pànic entre la població. Més de cent persones han mort en les protestes. Ahir, un home de 30 anys va morir a Mérida durant una de les marxes de protesta i l’alcalde de la ciutat va atribuir la responsabi­litat als agents de la força pública.

Maduro manté l’estat de màxima alerta militar i ha desplegat 232.000 agents per garantir el vot de diumenge. Tretze països de l’OEA, tot i això, li han demanat que ho reconsider­i. El mateix ha sol·licitat la UE, que ahir va exigir mesures urgents que rebaixin la tensió i tornin a obrir la porta a una sortida negociada. En això camina, precisamen­t, l’expresiden­t espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, que s’ha entrevista­t a Caracas amb uns i altres sense que, de moment, hagi transcendi­t algun avanç.

Els Estats Units, per la seva banda, han imposat sancions econòmique­s a 13 alts funcionari­s, militars i directius de PDVSA, la companyia petroliera estatal.

La capital va tornar ahir a quedar dividida, com és habitual des que a començamen­ts d’abril van començar les mobilitzac­ions populars. La jornada va ser més o menys normal als barris occidental­s, més pobres i chavistes, mentre que les persianes dels comerços van estar abaixades i els carrers tallats a la zona oriental, més rica i antichavis­ta.

La patronal Fedecámara­s, la més important del país, va secundar l’aturada. El Govern, per la seva part, va obligar els 2,8 milions de funcionari­s a què anessin a treballar i els va comminar, així mateix, que diumenge vagin a votar.

L’Assemblea Constituen­t, segons els plans de Maduro, es reunirà per primera vegada el 3 d’agost. Estarà per sobre del Govern i de l’Assemblea Nacional, avui domi-

nada per l’oposició, que es quedarà sense poder efectiu. La seva missió serà redactar una nova Constituci­ó i només a ella li competirà decidir quant de temps es manté en el poder.

Com que l’oposició democràtic­a boicoteja la Constituen­t, a les paperetes només hi haurà candidats chavistes. D’aquí l’alarma que la nova Carta Magna consolidi l’autoritari­sme del règim i posi fi a la democràcia a Veneçuela.

L’Assemblea estarà formada per 545 delegats. D’ells, 173 seran elegits pels sindicats, els pensionist­es, els estudiants i altres col·lectius. La resta (364) s’escolliran per votació. El vot, tot i això, està dissenyat per afavorir les zones rurals i més endarrerid­es, feu del chavisme. L’estat de Táchira, per exemple, amb 826.000 habitants, tindrà 31 delegats,

Ampli desplegame­nt militar de cara al vot de diumenge, que l’oposició boicoteja i l’OEA denuncia

mentre que Zulia, amb el triple de població i molta més prosperita­t, només en tindrà 23. A cada municipi, així mateix, li correspon un delegat sense importar la seva població.

L’oposició va convocar una aturada de 24 hores la setmana passada i va organitzar un plebiscit simbòlic contra el règim que va mobilitzar 7,5 milions d’electors, una xifra similar a la de vots que va aconseguir en les legislativ­es de l’any passat.

Les mobilitzac­ions contra Maduro troben molta raó de ser en l’extrema precarieta­t econòmica de la majoria de famílies, segons revela un estudi de Càritas publicat aquesta setmana. Si una família necessita, com a mínim, 160 euros al mes per subsistir, avui no en guanya més de 10. Fins i tot sumant els 34 euros en què està valorada la cartilla d’aliments que facilita l’Estat, està condemnada a passar gana.

 ?? RONALDO SCHEMIDT/ AFP ?? Els manifestan­ts van muntar barricades als carrers de Caracas
RONALDO SCHEMIDT/ AFP Els manifestan­ts van muntar barricades als carrers de Caracas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain