La Vanguardia (Català)

Hamàs continuarà sent a la llista de grups terroriste­s de la UE

El Tribunal Europeu invalida una sentència del 2014 en sentit contrari

- DANI ROVIROSA Brussel·les. Servei especial

L’organitzac­ió palestina Hamàs continuarà sent a la llista de grups terroriste­s de la Unió Europea. Ho va avalar ahir una sentència del Tribunal de Justícia de la UE, en anul·lar una decisió que el 2014 va dictar el mateix tribunal en sentit contrari i que ara s’ha considerat “un error de dret”, perquè no estava ben fonamentat. Contra aquesta última decisió ja no hi cap recurs, per la qual cosa es tanca una qüestió delicada que podria haver posat en dubte la política antiterror­ista de la Unió.

La llista d’organitzac­ions terroriste­s europea es va crear el 2001 i Hamàs s’hi troba inclosa des del primer dia. Això possibilit­a la congelació dels fons que el grup té a la UE, a més d’impedir l’entrada dels seus membres en territori comunitari.

El 2010 Hamàs va interposar un recurs contra el Consell de la UE per continuar-lo inscrivint a la llista durant una de les seves actualitza­cions i el Tribunal li va donar la raó quatre anys més tard. Els governs, va dir la sentència, no podien renovar la llista basant-se només en retalls de premsa i internet, tal com van assegurar fer durant el judici.

En conèixer la decisió, el Consell la va impugnar i ara ha acabat guanyant el cas. La Unió Europea “pot mantenir una persona o entitat a la llista si dedueix que persisteix el risc de la seva implicació en les activitats terroriste­s”, diu la sentència d’ahir. “El Consell, ateses les circumstàn­cies (...), estava obligat a basar-se en dades més recents” que les decisions que van justificar la inscripció inicial, i a aquest efecte, “podia basar-se” en altres fonts, com ara les notícies que han publicat sobre Hamàs els mitjans de comunicaci­ó o les decisions que han pres altres països, com els Estats Units, que també consideren l’entitat palestina com un grup terrorista.

El Consell de la UE no ha tret mai Hamàs de la seva llista, malgrat que la primera sentència l’hi obligava. El Tribunal va decidir anul·lar els seus efectes, en espera que la decisió d’ahir acabés resolent la qüestió. Altrament, la congelació dels fons de l’organitzac­ió podria haver perdut el seu efecte.

Els jutges, tot i això, sí que han obligat la UE a eliminar de la seva llista els Tigres per a l’Alliberame­nt de la Pàtria Tàmil (LTTE). Es tracta d’una organitzac­ió que es va oposar al Govern de Sri Lanka en confrontac­ions violentes, segrestant per a la seva causa nens soldat i utilitzant civils com a escuts humans. El Consell el considera un grup terrorista des del 2006, però el tribunal creu que no s’ha justificat de cap manera el mantenimen­t a la llista, “malgrat la derrota militar” que el grup va patir el 2009.

Aquesta no és l’única decisió que va prendre ahir la justícia europea. L’advocat general del tribunal va manifestar que el repartimen­t de refugiats des de Grècia i Itàlia és perfectame­nt legal, des del punt de vista del dret comunitari. Una opinió que suposa una clatellada per als governs d’Eslovàquia i Hongria. Fins ara amb prou feines no han acollit cap demandant d’asil, per decisions merament polítiques que van intentar justificar jurídicame­nt.

Durant el mes de juny es va ressituar més de 3.000 refugiats, la qual cosa suposa un rècord des que es va idear el mecanisme. En dos anys, però, els països només s’han repartit unes 25.000 persones i la data per acollir els 135.000 restants acaba al setembre. Només Malta, Letònia i Noruega (que no forma part de la UE, però sí de l’espai Schengen) compleixen amb les seves obligacion­s. Al contrari, Brussel·les va amenaçar ahir Hongria, Polònia i la República Txeca de portar-los davant el tribunal si continuen rebutjant refugiats.

La justícia europea avala el repartimen­t de refugiats, a desgrat contra d’Hongria i Eslovàquia

 ?? CHRIS MCGRATH / GETTY / ARXIU ?? Militants de Hamàs desfilant a Gaza el passat dia 20
CHRIS MCGRATH / GETTY / ARXIU Militants de Hamàs desfilant a Gaza el passat dia 20

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain