La Vanguardia (Català)

Sánchez exigeix a Rajoy que presenti la dimissió al Rei

Iglesias apressa el líder del PSOE a pactar una altra moció de censura

- Madrid

Amb prou feines tres setmanes després que Pedro Sánchez es reunís durant gairebé dues hores i mitja amb Mariano Rajoy a la Moncloa, convençut que el president del Govern central intentarà dilatar la legislatur­a tot el que pugui, i si és possible fins al 2020, el líder del PSOE va comparèixe­r ahir solemnemen­t a Ferraz per certificar que era “un dia negre per a la història de la nostra democràcia”.

“Per primera vegada un president de Govern en exercici s’ha d’asseure davant els tribunals a declarar per un cas de corrupció del seu partit”, va subratllar Sánchez, un fet que suposa “una taca en la projecció internacio­nal i el prestigi del nostre país”. Així doncs, va reclamar al president, “acorralat per la corrupció”, que surti d’escena de manera immediata. “Només li queda una sortida honorable: presenti la seva dimissió oficial davant el Rei aquest mateix matí. Només té un camí: dimitir. No arrossegui Espanya en la seva caiguda: dimiteixi”, el va instar.

El problema és que Rajoy no sol fer gaire cas d’aquest tipus de demandes per part del líder del PSOE, tenint en compte que Alfredo Pérez Rubalcaba ja va començar a exigir la seva dimissió “immediata” el 2013, després que es revelessin els seus missatges de suport a Bárcenas. Per això, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va instar Sánchez a canviar d’estratègia. “És una vergonya i cal treure’ls de les institucio­ns –va clamar Iglesias–. Entenem que alguns en demanin la dimissió, però no dimitiran. A Rajoy ni amb aigua calenta no el treuen, per això ens hem de posar d’acord i tirar endavant una moció de censura per fer-los fora de les institucio­ns”. De nou es va evidenciar, per tant, el “ritme diferent” que Sánchez i Iglesias mantenen per desallotja­r Rajoy de la Moncloa. “Avui és més obvi que mai que és necessari treure el PP del Govern. Espanya no es mereix un president mentider o negligent, ni un partit corrupte parasitant les institucio­ns”, va apressar el líder de la formació morada, que també va reclamar que Rajoy comparegui en un ple extraordin­ari al Congrés per explicar “les contradicc­ions” que, segons la seva opinió, va mostrar en la seva declaració.

Malgrat això, Sánchez no està disposat que Iglesias li marqui l’agenda. Així que, davant el reclam de Podem, es va limitar a replicar que “el PSOE defineix les seves estratègie­s com a líder de l’oposició”. Els dos dirigents, en tot cas, tenen previst parlar avui sobre la qüestió. El líder del PSOE, això sí, va assegurar: “Som l’esquerra de govern i ho som perquè és imprescind­ible una alternativ­a preparada per governar davant el bloc conservado­r que dirigeix el nostre país”. “L’esquerra amb sentit institucio­nal que represente­m sempre està a l’altura de les circumstàn­cies”, va concloure. La gran diferència respecte a quan Rubalcaba exigia a Rajoy la seva renúncia és que ara el PP no té majoria absoluta al Congrés. Sánchez tampoc no es va estar de remarcar que el partit d’Albert Rivera, Ciutadans, sustenta Rajoy.

Precisamen­t, Rivera no va reaccionar públicamen­t a la declaració judicial de Rajoy. En lloc d’ell ho va fer el secretari general de Cs, José Manuel Villegas, que va subratllar que si el president del Govern central va haver de seure davant el jutge va ser perquè el PP encara no s’ha “regenerat”. I va descartar la idea del ple extraordin­ari que demana Iglesias, ja que ja està prevista la seva compareixe­nça a la comissió d’investigac­ió sobre el presumpte finançamen­t irregular del PP al Congrés: “En una comissió, el president està obligat a dir la veritat”. ERC i el PDECat, en canvi, es van afegir a la reclamació que Rajoy comparegui immediatam­ent al Congrés per donar explicacio­ns.

Els secretaris generals del PSOE i Podem evidencien els seus “ritmes diferents” per desallotja­r el PP

 ?? VÍCTOR LERENA / EFE ?? El cap de l’oposició, Pedro Sánchez, va comparèixe­r ahir a Ferraz per reclamar la renúncia immediata de Rajoy
VÍCTOR LERENA / EFE El cap de l’oposició, Pedro Sánchez, va comparèixe­r ahir a Ferraz per reclamar la renúncia immediata de Rajoy

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain